Logo delftsepost.nl


Sander Dietz (links) en Felker Rothgans peilen de politieke gevoelens in Delft. (Foto Karl Flieger)
Sander Dietz (links) en Felker Rothgans peilen de politieke gevoelens in Delft. (Foto Karl Flieger) (Foto: Karl Flieger)

Hoe denkt Delft over politiek?

De verkiezingen in maart maken veel los. Partijen buitelen over elkaar heen met fraaie plannen om het land er definitief bovenop te helpen. Maar geloven we hen nog? Een groep studenten onderzoekt het politieke bewustzijn van Delftenaren. "Sommige mensen gaan echt helemaal los…"

DELFT - Felker Rothgans en Sander Dietz van de Fontys Hogeschool voor Journalistiek in Tilburg gaan in het kader van hun project 'De koppeling tussen landelijke en lokale politiek' de de Delftse boer op. Felker (18): "Wat ik in de gesprekjes tot nu toe regelmatig tegenkom, is dat al wat oudere mensen die ontevreden zijn over hun omgeving of over bijvoorbeeld de zorg, helemaal losgaan. Bij jongeren zie je dat minder. Die zijn iets voorzichtiger. Je merkt echt dat zij nog idealistisch zijn en dat los zien van onderwerpen als problemen in de zorg. Daar zijn ze helemaal nog niet mee bezig."

Lokale problemen vertalen naar landelijke politiek

De jongeman met de fraaie Friese naam heeft in Sander Dietz een al even enthousiaste collega. Beiden zijn op zoek naar de samenhang tussen nationale politieke beslissingen en de lokale gevolgen daarvan. "Maar", zegt Sander, "we merken dat veel mensen die koppeling eigenlijk omgekeerd maken. Uit ons vooronderzoek naar de politieke en sociale situatie in Delft hebben we begrepen dat de stad er financieel slecht voorstaat. De gevolgen daarvan zie je terug in de antwoorden die mensen geven. Het is heel interessant om te zien hoe mensen hun boosheid over zaken in hun eigen stad vertalen naar hun landelijke politieke keuze." De heren (en hun collega's) hebben al heel wat Delftse mensen en instanties gesproken. Vanuit die bron van informatie worden regelmatig blogs gepost op www.props.fhj.nl. En er komt op korte termijn een magazine uit met verhalen, opgetekend op de meest uiteenlopende plekken in Delft.

'Je leest gekleurde meningen op Facebook'

"De combinatie van onderzoeken en schrijven is het leukste van deze opdracht", zeggen Felker en Sander bijna in koor. Ze vinden het belangrijk dat hun gepubliceerde ervaringen op die manier wat meer diepgang krijgen dan de gemiddelde 'nieuwsgaring' via een kanaal als Facebook. "Nieuws op Facebook is bijna nooit objectief", zegt Felker. "Je leest gekleurde meningen over onderwerpen en blijft vaak in een bepaald cirkeltje hangen. Dat is niet goed; ik denk dat op die manier populisme snel kan groeien." Sander: "Het is goed dat je zelf nadenkt over dingen die belangrijk zijn. Wat dat betreft is het best eng dat een kanaal als Google een monopolie heeft op nieuwsgebied. Ik onderzoek graag zelf hoe zaken in elkaar zitten. Ik zie ook om me heen dat jongeren steeds vaker in mogelijkheden denken in plaats van in problemen." Er is dus nog hoop. Ook in Delft.

Tips voor de studenten: s.dietz@student.fontys.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten