Logo delftsepost.nl


Foto: indebuurt Delft

Delftenaar van de week Eliza Krul: 'Delft is altijd in beweging'

Staat Eliza Krul zelf niet op het podium om te zingen of te presenteren, dan is ze wel ergens in Delft van het uitgaansleven aan het genieten. Maar het had niet veel gescheeld of Delft was deze top 40-zangeres kwijt geweest aan haar grote muziekcarrière.

DELFT - Eliza is op en top Delfts. Ze woont hier al heel haar leven en werkt bij Exact. "Ik kom overal en nergens voor werk en plezier. Ik ben niet echt van plan weg te gaan uit Delft. Ik kom hier altijd thuis. Het is een overzichtelijke stad en heeft een hele uitgebreide artistieke en culturele scene. Ik heb vaak het idee dat ik dingen mis, simpelweg omdat er zoveel te doen is en ik geen tijd heb om overal bij te zijn. Ik ben wel echt verliefd op mijn stad." Haar andere liefde, zingen, begon op het Christelijk Lyceum Delft. Ze deed elk jaar mee aan het open podium. Omdat haar dat zo goed beviel, nam ze zangles aan het VAK en oefende ze er op los. "Dat ging wel een stuk anders dan nu. Ik kocht bij de Free Record Shop singles met een instrumentale versie en kocht de Hitkrant, want daarin stonden songteksten. Zo kon ik oefenen."

Top 40 hit When love becomes a lie

Eliza deed vanaf haar tienerjaren mee aan verschillende talentenshows. Onder haar artiestennaam Liz Kay ging het daarna razendsnel. Eliza kreeg in 2006 een platencontract en scoorde met 'When love becomes a lie' een top 40-hit (nummer 19). "Ik heb een paar singles gemaakt en getoerd in Nederland en Duitsland, maar ik realiseerde me dat dit niet is wat ik wilde. Ik had zelfs de kans om naar Amerika te gaan. Maar ik vond het veel te heftig om de hele tijd in de spotlights te staan Ik dacht, laat mij maar gewoon in bruine kroegen zingen." En dat doet ze dan nu ook, in de band 'Liz & the Doctors'. Eliza was vaak betrokken bij Delftse festivals. Veel van die evenementen bestaan nu niet meer. Dat vindt ze niet erg. "Delft is altijd in beweging. Mooie initiatieven verdwijnen soms, maar er komt altijd wel weer iets moois voor terug. Kijk maar naar de schaatsbaan: zij hebben een jaar overgeslagen, maar zijn vervolgens groter dan ooit geworden."

Trots op Delft en de jonge generatie

Eliza is trots op Delft en de bewegingen die de stad maakt: "Ik vind het heel gaaf om steeds een nieuwe generatie op te zien staan die zelf te touwtjes in handen neemt. Zelf zat ik vroeger ook in de Jongerenraad Delft om het verschil te willen maken." Eliza mist eigenlijk niets in Delft, maar heeft toch één kritische noot. SPOD (muziek-oefenruimtes) mag eens flink aangepakt worden: "Dit is echt een belangrijke stichting voor de muzikale ontwikkeling van jonge Delftenaren. Maar het materiaal is echt verouderd."

De Delftenaar van de week wordt gemaakt in samenwerking met indebuurt/delft. Tips? Mail naar delft@indebuurt.nl

Reageer als eerste
Meer berichten