Foto: privébezit
Foto: privébezit (Foto: privéfoto)
Sporter van de week

Sporter van de week: Joop Gouweleeuw was een judoman in hart en nieren

DELFT - Op 29 januari overleed judoka Joop Gouweleeuw. Gouweleeuw was judo-pionier en begon met judoën in 1955. In 1958 judode hij op 18-jarige leeftijd zijn eerste wedstrijd. Echtgenote Bertie Gouweleeuw: "Joop en ik kenden elkaar al lang, vanaf ons twaalfde, maar in 1958 kregen we verkering." Bertie is er dus vanaf het allereerste begin erbij geweest.

Door Annemarie de Vries

Joop Gouweleeuw deed een technische opleiding, maar wilde liever een sportopleiding volgen, in die tijd geen vanzelfsprekende keus. De ommekeer kwam tijdens zijn dienstplicht. In januari 1961 werd Gouweleeuw Nederlands kampioen. Het werd op tv uitgezonden. Toen hij 's maandags terug kwam op de kazerne, moest hij zijn boeltje pakken en bracht een jeep hem naar de militaire sportopleiding . Na zijn diensplicht ging de judoka naar het CIOS. Velen maakten daar pas kennis met judo en er gebeurde daardoor wel eens een ongelukje. Zo kwam het dat Gouweleeuws knie uit de kom raakte en hij het EK in 1963 miste.

Olympische Spelen in Tokio

In 1964 moest de Delftenaar een kwalificatie-wedstrijd voor de Olympische Spelen judoën tegen Wim Ruska (Olympisch kampioen in 1972). Echtgenote Bertie: "De dag ervoor had hij praktijkexamen op het CIOS. Hij had om uitstel gevraagd. Onvoorstelbaar, maar dat mocht niet. Gelukkig won hij." Dus ging hij in het najaar naar de Olympische Spelen in Tokio, waar hij vierde werd. Bertie: "Hij was een week of zeven weg. Ze hebben ook rond gereisd. Japan is natuurlijk het land van de judo." In 1965 werd Gouweleeuw tweede op het EK en in 1966 eerste. Nederlands kampioen is hij in die periode meerdere keren geweest.

Bertie: 'We hebben altijd alles samen gedaan' 

Gouweleeuw was intussen gymleraar en Bertie had haar middenstandspapieren gehaald. Samen vatten ze het plan op hun eigen judo-school te beginnen. In januari 1965 ging deze van start. Bertie: "Ik deed de administratie, hij gaf les. We hebben altijd alles samen gedaan." In 1967 trouwden Joop en Bertie, een huwelijk dat de 50 jaar nét niet mocht redden. Intussen floreerde de judoschool, kwamen er meer lesdagen bij en vestigden ze zich via Sporthal Buitenhof aan het Willem Bilderdijkhof in Delft.

Joop is begraven in zijn judopak

Duizenden Delftenaren heeft Joop Gouweleeuw les gegeven, zijn leven was judo. Hij is vanzelfsprekend in zijn judopak met rood-witte band, behorende bij zijn 8e dan, begraven. Bertie: "Zo mooi hoeveel reacties we hebben gehad en te merken hoe geliefd Joop was." Bij de uitvaart sprak de voorzitter van de judobond, die daarna symbolisch het pak van meester Joop met roodwitte band aan zoon Lars doorgaf. Lars: "We gaan absoluut door met Budo Gouweleeuw. Met trots neem ik samen met alle anderen het stokje over."

Zoon Lars zet de school voort

Budo Gouweleeuw is een begrip in Delft. Jong en oud kunnen er lessen volgen in Judo en Jiu Jitsu, er is zelfs al tuimeljudo voor peuters. Ook is er G-judo en verenigingsmanager Lars Gouweleeuw heeft nog meer plannen, zoals vallessen voor ouderen. Zo leeft de naam Gouweleeuw voort.

Tips voor de sporter van de week naar redactie.dp@persgroep.nl

Meer berichten