Foto: Stock
terug in de tijd

Terug in de Tijd: 'Er is geen prijs voor echte liefde'

Amateurhistoricus Henk van der Beek duikelt deze week een anekdote over 'echte liefde' op. "Ik wil u dit verhaal niet onthouden in deze moeilijke tijd", tekent hij erbij aan.

Februari is de maand van de feesten aan het einde van de winter. Het vrolijke Carnaval en het geheimzinnige Valentijn met stille liefdes van onbekenden. Ik heb voor u een verhaal over echte liefde. Waar gebeurd in 1949 aan het Rietveld bij boer Meijer.

Er was een boer die had vier jonge hondjes die hij moest verkopen. Hij zette een bord op zijn erf: '4 puppy's te koop'. Plots werd er aan zijn overal getrokken en keek in de ogen van een kleine jongen die vroeg, kan ik er één kopen? "Wel", zei de boer, "deze hondjes hebben heel goede ouders en kosten veel geld." De jongen liet even zijn hoofd hangen, haalde toen 39 cent uit zijn broekzak en vroeg: "Mag ik hiervoor blijven kijken?" Zeker, dat mocht. De boer floot op zijn vingers en uit het hondenhok kwamen de vier bolletjes wol aangelopen. De ogen van de jongen straalden. De jongen zag nog iets bewegen in het hok. Langzaam kwam er nóg een bolletje wol, deze was zichtbaar kleiner. Op zijn achterpootjes gleed hij het hok uit en op een wat onhandige manier begon het hondje vooruit te hobbelen en deed zijn best om de andere bij te houden.

Beugel

De jongen zei: "Deze wil ik hebben," De boer knielde naast het ventje neer en vertelde dat dit hondje nooit zou kunnen hollen of spelen en dat dit dus niets voor hem was. Toen deed de jongen een stap naar achteren, bukte zich en begon een broekspijp op te rollen. Terwijl hij dit deed werd een stalen beugel zichtbaar aan beide zijden van zijn been, die vastgemaakt zaten aan zijn speciaal gemaakte schoentje. De boer aankijkend zei hij: "Weet u meneer, ik kan zelf ook niet zo goed rennen en hij heeft iemand nodig die hem begrijpt." Met tranen in zijn ogen boog de boer zich voorover en pakte de kleine puppy op. Hij hield het heel voorzichtig vast toen hij het hondje aan de kleine jongen gaf. "Hoeveel kost het?" vroeg de jongen. "Niets, het is gratis", zei de boer. Er is geen prijs voor echte liefde!

Reageren

Stuur een email onder vermelding van Terug in de Tijd naar redactie.dp@persgroep.nl. De redactie stuurt uw bericht door naar Henk van der Beek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden