Logo delftsepost.nl


Foto: Hans Dunlop
Foto: Hans Dunlop (Foto: Hans Dunlop)

Delftse kroegen barsten dit weekend van de blues

DELFT - Zelf kunnen ze bijna nooit naar een concert. Het café gaat voor. Daarom halen Heleen Huis en haar man Bart de muziek naar Bierhuis De Klomp. Komend weekend barst het café net als andere Delftse kroegen uit zijn voegen tijdens het 19de Blues Festival Delft.

Heleen en Bart zijn fervente bluesliefhebbers. Door de speakers knalt de laatste cd van de Rolling Stones; pure blues. Heleen zit vijf jaar in het bestuur van Blues Festival Delft. Er zijn 17, 18 en 19 februari zo'n 70 optredens op 30 locaties. Daarmee is het nog steeds het grootste indoor bluesfestival van Nederland. "Negentien jaar geleden is het begonnen met vier initiatiefnemers, onder wie Leo Quak, die nog steeds de voorzitter is. Ze wilden iets organiseren in de stille februarimaand", vertelt de kroegbazin. "Tien jaar geleden werd de Klomp benaderd door de organisatie. Als horecaondernemer moet je de toegevoegde waarde van zo'n festival zien. Wij zijn allebei grote bluesfans, dus we vonden het erg leuk!" Bart: "Je zet er Delft mee op de kaart; er komen mensen uit heel Nederland en zelfs België en Duitsland."

Iedere locatie kiest de band die het best bij hem past. Bij De Klomp komt de festivalganger de 'wat blijere blues' tegen. Heleen: "Vrijdag komt Homesick Louisiana Man; veel mondharmonica en accordeon. Hans de Vries geeft ook de mondharmonicaworkshop tijdens het festival. Zaterdagmiddag hebben we Little Boogie Boy. Vrolijke Chicagoblues. Beide muzikanten zijn trouwens genomineerd voor een Dutch Blues Award." En zaterdagavond? "Dan is er geen muziek! Dat vinden de mensen óók fijn", lacht Heleen.

Mooie dingen gebeuren er tijdens het festival. "Zo trad Ralph de Jong een keer in de Oude Jan op", herinnert Heleen zich. "Hij stampt altijd met zijn klompen mee op de maat. Aan het eind van het optreden merkten we dat zijn klomp doormidden gebroken was. Mooi toch dat iemand zo intens kan opgaan in de muziek!" Heleen probeert op vrijdag een aantal optredens mee te pakken. "Ik kan intens genieten als ik door de stad loop en de condens op de ramen van de cafés zie omdat het zo vol met mensen staat. Het is ontzettend leuk om op deze dagen achter de bar te staan. De mensen zijn gezellig en ze houden ervan om de keel te smeren, haha!"

Programma Blues Festival

Het is onmogelijk om alle optredens te noemen, maar Heleen Huis doet toch een poging:

#De Waag: "Iedere locatie kiest de band die het best bij hem past. Bij de Waag staan bijvoorbeeld de Juke Joints. Het dak gaat er met hen af. De perfecte locatie!"

#Steck: Het festival doet ook zijn best jong publiek te trekken met jonge artiesten. Heleen: "Bij Steck staat bijvoorbeeld Dynamite Blues. Ze zijn een keer bij De Wereld Draait Door geweest." 

#Oude Jan: "Bij de Oude Jan komen Suger Boy and The Sinners, ook jonge gasten." 

#Nieuwe deelnemers: "We zijn blij dat er twee nieuwe locaties zijn dit jaar, de Wilde Hollander en het Rietveld Theater."

#Filmhuis Lumen: Net als vorig jaar wordt het festival afgetrapt met een bluesfilm bij Filmhuis Lumen. Heleen: "Dit keer een film over Leadbelly, een muzikant die veel bluesartiesten heeft geïnspireerd. Hij heeft een écht bluesleven geleid. Zat ook veel in de bak."

#Drumclinic Cesar Zuiderwijk: Rootz muziekschool bestaat 25 jaar haalt Cesar Zuiderwijk, de drummer van Golden Earring, naar Delft. "Hij geeft een drumclinic bij DOK. Cesar is ooit begonnen als bluesdrummer, bij Livin' Blues. Wat die man kan...!"

#Mondharmonicaworkshop: Net als vorig jaar is er een workshop mondharmonica bij het Hampshire Hotel. "Je zou denken dat iedereen in Delft inmiddels mondharmonica kan spelen. Maar de mensen vragen er nog steeds om!"

Kijk voor het complete programma op delftblues.nl.

Nieuwe sponsor

Blues Festival Delft heeft in bierbrouwer Affligem een nieuwe sponsor gevonden. "In een tijd van teruglopende subsidies zijn we hier heel blij mee", zegt Heleen Huis. "Het is heel belangrijk voor de continuïteit. Want we willen nog twintig jaar door!"

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten