<p>Tim van den Broek (foto: Indebuurt.nl/delft)</p>

Tim van den Broek (foto: Indebuurt.nl/delft)

(

Foto:Indebuurt.nl/delft

)

Tim maakt een podcast over Buitenhof

Als Tim van den Broek (21) aan mensen vertelt dat hij uit de wijk Buitenhof, krijgt hij regelmatig de vraag: "Dat is toch die rotwijk?". Tim is het daar niet mee eens: "Het is wel mijn mooie rotwijk." HIj besloot daarom zijn afstudeerwerk van de studie Creative Business te richten op het veranderen van dit stigma en een podcast te gaan maken over zijn buurt.

Delft - Een tijdlang hoorde je in het nieuws vrijwel niets over Buitenhof. Totdat de plek een aantal jaar geleden landelijk in het nieuws kwam vanwege een grote groep Syriëgangers die hier vandaan kwam. ”Sindsdien is er alleen maar negatieve berichtgeving geweest, ook over bijvoorbeeld de criminaliteit in de buurt”, vertelt Tim. ”Het is ergens wel logisch omdat het nieuws nu eenmaal vaak zo werkt, maar ik wil laten zien dat er ook heel veel andere verhalen zijn, positief nieuws. Er zijn hier gave plekken om over te schrijven of om naartoe te gaan zoals café KopieKoffie of Parkje Buitenhof, daar kun je echt prachtige wandelingen maken.”

Tim vervolgt: ”Een podcast leek me een goed medium om al het negatieve nieuws wat te relativeren. Je kunt de dingen verhalend en romatisch brengen en ik hoop daarmee mensen een ander beeld te geven. Ik wil zo een bijdrage leveren aan de start van een positieve beweging in deze wijk.”

Tim begon midden in de coronatijd met zijn interviews, dus het werd nog even zoeken hoe hij dat ging doen. ”Ik vond thuis een stok waarmee je hoge ramen kunt zemen. Daar heb ik mijn microfoon op vastgetaped en ben de straat opgegaan.”

Interviews

In zijn podcast, die ook de naam ‘Mijn mooie Rotwijk’ heeft, hoor je over het ontstaan van de wijk en zijn er interviews met veel verschillende mensen. Een van de oudste bewoners vertelt bijvoorbeeld over hoe gemoedelijk de sfeer was toen de wijk ontstond, een nu nog ‘eenzame ondernemer’ heeft het over hoeveel kansen hier liggen en een lerares praat met Tim over hoe bijzonder het is om hier les te geven.

Het is overigens niet alleen maar een positieve spiegeling. ”We hebben het ook over wat er nog mist volgens bewoners en dingen die nog mogen veranderen, want die zijn er natuurlijk ook nog steeds. Beetje bij beetje zie je wel dat er al meer initiatieven ontstaan om de wijk in beter daglicht te zetten. Kunstenaars en fotografen zien hier kansen om iets gaafs te maken. Binnenkort komt er bijvoorbeeld al een streetartproject, georganiseerd door een studententeam (Nobis). Hoe gaaf zou het zijn als dat hier uiteindelijk toerisme naar zou trekken!”

Gave evenementen

Tim ziet het zelf ook helemaal voor zich. Hij wijst naar een grasveld aan het begin van de wijk. ”Dit is een gave locatie voor een cafeetje met mooie verlichting en live muziek. Het is maar 10 minuten fietsen vanaf het centrum en er is genoeg ruimte. Ik hoop dat Delftenaren en ook andere mensen buiten Delft wat verder gaan kijken dan hun neus lang is. Ga eens naar plekken waar je niet zo snel komt. Dat geldt ook voor ondernemers: Kijk eens buiten binnenstad, organiseer hier eens een evenement. Juist nu!” Op dit moment bestaat de podcast nog uit één aflevering. ”Het is voor nu nog een eenmalige documentaire, maar misschien ga ik er binnenkort mee verder. Er zijn nog vele verhalen te vertellen en ik vind het erg leuk om te doen. Ik ga me nu eerst even richten op afstuderen.” Je kunt de podcast beluisteren op Soundcloud.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Rosa Smit

'Ik wil dat het negatieve stigma verandert'

Indebuurt.nl/delft

Meer berichten