<p>Conservator Anita Jansen geeft uitleg bij een bijzonder werk van Michiel van Mierevelt (foto: Jeroen Stolk).</p>

Conservator Anita Jansen geeft uitleg bij een bijzonder werk van Michiel van Mierevelt (foto: Jeroen Stolk).

(Foto: )

Nieuwe presentatie: Delftse meesters in kunst en wetenschap

Het is geen nieuws meer: het coronavirus heeft hard toegeslagen. Ook in Delft. Grote delen van het openbare leven werd stilgelegd of geminimaliseerd. In de kunst en cultuur kwam de klap hard aan. Je zou dus verwachten dat men bij Museum Prinsenhof Delft rustig achterover kan gaan zitten. Maar niets is minder waar, Delfts trots is dynamischer dan ooit.

Door Jeroen Stolk

Delft - Met drie bijzondere aanwinsten en vijf nieuwe bruiklenen weet het museum belangstellenden steeds opnieuw te verrassen. In juni deden wij al verslag van de tentoonstelling Delfts Zilver. Vandaag kunnen wij melding maken van nieuwe topstukken die aan de bezoeker getoond worden. Zo zijn er zeven museumstukken vanuit Groot-Brittannië aan de tentoonstelling Delfts Zilver toegevoegd en is de nieuwe presentatie Delftse meesters, in kunst en wetenschap voor het publiek opengesteld.

Van zilver naar schilderkunst

Deze presentatie bestaat uit zorgvuldig geselecteerde werken die samen een mooi beeld vormen van, u raadt het al, Delftse meesters in kunst en wetenschap. Van het eerder genoemde Delfts Zilver is het een kleine stap naar de schilderkunst. Niet alleen kwam in vrijwel elk schildergeslacht wel een edelsmid voor, ook was Delfts beroemdste portretschilder Michiel Jansz. van Mierevelt zoon van een zilversmid. Van Mierevelt is prominent aanwezig in voornoemde presentatie. Portretten van prins Maurits en zijn rivaal Ambrogio Spinola, hangen broederlijk naast elkaar, zij het wel dat Maurits deze Spaanse opperbevelhebber de rug toe lijkt te keren. Naast deze veldheren mag uiteraard de heer en meester van de portretschilderkunst, Michiel van Mierevelt, niet ontbreken. De schilderkunst uit deze periode was inherent aan symboliek. Het mag dan ook geen verrassing heten dat één van de pronkstukken een paneel van Van Mierevelt is waarop de meester zelf staat afgebeeld terwijl hij zijn atelier symbolisch overdraagt aan zijn kleinzoon Jacob Willemsz. Delff II.

Wat de wetenschap betreft schenkt de presentatie aandacht aan een van de grootste wetenschappers die Nederland heeft voortgebracht: Anthonie van Leeuwenhoek. Naast hem valt het licht op het Delftse wonderkind dat uitgroeide tot een rechtsgeleerde van wereldformaat Hugo de Groot. Natuurlijk valt er nog veel meer te vertellen, maar eigenlijk zou u het met eigen ogen moeten zien. Want zelf zien zegt meer dan duizend woorden. Het kan corona proof bij Museum Prinsenhof Delft.

Meer berichten