Foto: PR
Aangeboden door EasySwitch.nl

Hoe kun je op energie besparen in een kerkgebouw?

Veel kerken worden tegenwoordig voor meer doeleinden gebruikt dan slechts de zondagsmis. Dat betekent ook dat dat enorme bouwwerk verwarmd moet worden. Het liefst energiezuinig, maar hoe krijg je dat voor elkaar in zo’n enorm hoog en breed gebouw. 

Al jaren buigen veel kerkbesturen zich over de vraag hoe er energie kan worden bespaard in hun kerk. Al in 2012 besteedde het bnn/vara programma Vroege Vogels hier aandacht aan. Het energieverbruik kan met niet al te veel moeite sowieso met 25 procent naar beneden, zo meent Vroege Vogels

We weten inmiddels allemaal wel hoe we thuis kunnen besparen op gas en elektra. We gaan er nog maar even bij langs. De verwarming een graadje lager en een trui aan, niet de kraan laten lopen, folie achter de radiatoren, tochtstrips aanbrengen, kiezen voor inductiekoken in plaats van op gas en niet te lang douchen. En zo zijn er nog een reeks huis- tuin- en keuken maatregelen te nemen. Gas water licht bij Easyswitch afnemen bijvoorbeeld scheelt ook nog eens in de kosten. 

In een kerk is vaak van isolatie en dubbel glas geen sprake

Van een heel ander kaliber is besparen op energie in enorme gebouwen zoals kerken. Dan praat je niet over huis- tuin- en keuken maatregelen. Kerken zijn hoog, breed en lang en ook nog eens vaak zeer oud. Er is van isolatie en dubbel glas geen sprake. Door bewust de temperatuur af te stellen kan er al veel bespaard worden. De thermostaat op 10 graden zetten als er geen gebruik van de kerk wordt gemaakt en tijdens een dienst tot 19 graden verwarmen. Bijkomend voordeel zou de luchtvochtigheid in de kerk zijn dat met deze temperaturen wat beter is voor het orgel. In de gemiddelde kerk zou het namelijk te warm en te droog zijn door een te hoge binnentemperatuur wat niet goed is voor orgel en schilderijen. 

Uiteraard is er nog veel meer mogelijk en mede daarom heeft de Provincie Noord-Holland vorig jaar een handleiding geschreven die ten goede komt aan vermindering van het energieverbruik in kerken. Dat heeft te maken met het feit dat kerken tegenwoordig niet alleen maar voor de zondagsdienst wordt ingezet, maar ook voor meerdere doeleinden. Dan moet je je als bezoeker wel prettig voelen in zo’n enorme ruimte. Ook daar houdt het plan rekening mee. 

Verduurzamen verwarmingssysteem in kerken

Alle energieleveranciers doen aan aanbiedingen en scherpe tarieven, maar welke kies je als je regelmatig een kerkgebouw met een enorme inhoud moet verwarmen? ‘Duurzame benutting van een kerkgebouw is noodzakelijk is een tijd waarin veel kerkelijke gemeenten de kosten niet meer kunnen opbrengen van hun kerkgebouw. Toekomstbestendigheid speelt een grote rol, maar het moet natuurlijk wel betaalbaar blijven’, zo meldt de vereniging voor kerkrentmeesterlijk beheer in een schrijven over besparen op energiekosten. 

De stappen die de vereniging noemt zijn onder meer het verduurzamen van het verwarmingssysteem door deze anders en efficiënter in te regelen, kieren dichten en tochtportalen aanbrengen in verband met warmte die anders gewoon maar wegvliegt, zo mogelijk lokale verwarming aanbrengen (en dus niet de hele kerk verwarmen), en de ventilatie beter beheersen. Als dit niet oplevert wat men voor ogen heeft is het een optie om het verwarmingssysteem te moderniseren. De kosten daarvan liggen tussen de tien- en honderdduizend euro. Dat vraagt om een compleet toekomstplan want dit is een flinke investering.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden