Stefan Brandligt (wethouder financiën, rechts), burgemeester Marja van Bijsterveldt en  wethouder Hatte van der Woude tijdens persconferentie over begroting. Foto: Edwin Dijkgraaf.
Stefan Brandligt (wethouder financiën, rechts), burgemeester Marja van Bijsterveldt en wethouder Hatte van der Woude tijdens persconferentie over begroting. Foto: Edwin Dijkgraaf. (Foto: )

Felle kritiek college op regering

Gat op gemeentebegroting 2021

Door: Marcel de Jong

De Delftse begroting voor 2021 kent een tekort van zeseneenhalf miljoen euro. Dit wordt volgens het college vooral veroorzaakt doordat de landelijke overheid te weinig geld beschikbaar stelt voor de gemeentelijke taken. Het college heeft besloten dit gat niet te dekken met een greep uit de reserves. “Met dit tekort laten we landelijke overheid zien dat het zo niet langer kan”, aldus wethouder Stefan Brandligt.

Delft - De landelijke overheid hevelt steeds meer taken over naar de gemeentes. De hoeveelheid geld die de gemeente hiervoor krijgt, is volgens het college volstrekt onvoldoende om deze extra taken te financieren. Ook vindt het college dat ze onvoldoende ruimte heeft om eigen keuzes te maken. Burgemeester Marja van Bijsterveldt: ,,Als gemeente spelen we een cruciale rol bij het realiseren van de sociale cohesie, leefbaarheid en gezondheid van de stad. Maar we krijgen daarvoor echt te weinig geld.” Ze erkent dat ze daarover anders denkt dan menig minister. “We worden door de landelijke overheid onvoldoende toegerust om alle taken uit te kunnen voeren.”

Gemeente op barricade

Brandligt legt uit dat Delft niet alleen te weinig geld krijgt voor de taken die de gemeente moet uitvoeren. “We zijn ook nog eens opgezadeld met de opschalingskorting.” Dit is een korting die grotere gemeenten krijgen omdat ze volgens de regering efficiënter zouden kunnen werken dan kleinere gemeentes. Hoewel de hoogte van de korting komend jaar in het kader van de coronasteunmaatregelen is bevroren, blijft deze fors drukken op de financiële ruimte van Delft.

Ook Wethouder Karin Schrederhof is kritisch over het beleid van de regering. “In Delft hebben we een unieke samenwerking met de woningcorporaties. Maar de corporaties moeten jaarlijks een enorm bedrag afdragen aan de landelijke overheid. Dat beperkt hun en onze mogelijkheden om voldoende woningen te bouwen of renoveren.”

Haar collega Hatte van der Woude wil daarom op de barricaden. “Als gemeente zitten we aan het stuur, maar de landelijke overheid bedient het gaspedaal en de rem. Ik vraag de regering: Wie rijdt er eigenlijk? Jij of ik? We hebben als gemeente te weinig bewegingsvrijheid.”

Delft staat niet alleen in haar kritiek. Samen met omliggende gemeenten gaat het college aandringen op meer geld. “We gaan de regering duidelijk maken dat het huidige beleid niet langer kan.” 

Meer berichten