Foto:

Soort van het seizoen: de klimop

De klimop is door Natuurlijk Delfland gekozen als soort van het seizoen. Een ieder wordt opgeroepen om naar dit soort uit te kijken, te fotografen en ervaringen te delen, dit alles met het doel hoe belangrijk dit soort is. Deze actie loopt tot en met december.

Om aan deze actie mee te doen heeft Natuurlijk Delfland een informatiebrief uitgebracht om de klimop te herkennen en bewust te worden van de rol van klimop.

Vraag de informatiebrief aan via afdelingDelfland@knnv.nl. Meld via dit emailadres ook groeiplaatsen van klimop en ervaringen met deze plant.

Gewone klimop is een vaste, groenblijvende plant. Met steun of via hechtwortels groeit het omhoog, zonder steun is het een bodembedekker. De bladeren zijn pijlvormig, drie tot vijflobbig.

Er zijn een paar soorten die helemaal afhankelijk zijn van klimop: klimopbremraap - een parasitaire plant, klimoptaailing – een paddenstoel, klimopkever, klimopbij en klimopbladroller.

Er zijn veel indianenverhalen rond klimop, ze zouden muren worden aangetast en schadelijk zijn voor een gebouw en bomen.

Deze actie is bedoeld voor inwoners uit het werkgebied van Natuurlijk Delfland of te wel de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Westland, en Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag).

Wat is en doet Natuurlijk Delfland?

Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via deze activiteiten komen we tot een duurzame en robuuste natuur.

Door excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vormgegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Elk jaar kent een groot thema. In 2020 is het thema Natuurinclusief

Elke seizoen wordt gevraagd om naar één plantensoort of een dier uit te kijken.

Natuurlijk Delfland voelt zich verantwoordelijk voor het gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.

Natuurlijk Delfland is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, een werkgroep van de Zoogdiervereniging en Ravon.

Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

Natuurlijk Delfland beheert het Melarium het centrum voor natuur, bijen en kunst, een plek waar je natuur, rust en ruimte vindt aan het Melariumpad 11, Delft, vanaf de parkeerplaats 15 minuten lopen. Zie ook https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/melarium-centrum-voor-natuur-bijen-en-kunst De Imkervereniging Delft verzorgt de bijen in het gebouw.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden