<p>V.l.n.r. Annemarie, Dunja, Mara Liza en Nina van Cultuurbarbaren bij 1 van de deelnemende locaties: Schuilkerk Bagijnhof. (Foto: Fred Leeflang)</p>

V.l.n.r. Annemarie, Dunja, Mara Liza en Nina van Cultuurbarbaren bij 1 van de deelnemende locaties: Schuilkerk Bagijnhof. (Foto: Fred Leeflang)

(Foto: Fred Leeflang)

Cultuurbarbaren in Delft

In de herfstvakantie vindt de eerste editie van Cultuurbarbaren plaats. Van 17 t/m 25 oktober kunnen kinderen kennis maken met kunst, cultuur, theater en film. “Het evenement is zo georganiseerd dat het ook in deze tijd met coronamaatregelen veilig kan plaatsvinden”, vertelt projectleider Nina Voets.

Door Annemarie Oorthuizen

Delft - Cultuurbarbaren is een initiatief van Stichting Museumnacht Delft, die in het verleden zowel de editie voor volwassenen als voor kinderen heeft georganiseerd. “Vanwege corona was het echter al snel duidelijk dat Night at the Museum for Kids - de museumnacht voor kinderen - dit jaar niet door kon gaan. Na een brainstorm werd er een nieuw evenement geboren om kinderen toch ook dit jaar laagdrempelig onder te kunnen dompelen in cultuur, maar dan wel coronaproof”, vertelt Voets. Dit werd Cultuurbarbaren. Een naam waar een verhaal achter zit geeft Voets aan: “Het woord barbaar slaat natuurlijk op ‘het vreemde’. Datgene wat je nog niet kent. Tijdens Cultuurbarbaren worden kinderen geconfronteerd met onbekende dingen en trekken zij eigenlijk ‘ten strijde’ om zich allerlei vormen van cultuur toe te eigenen.”

Tijdens Cultuurbarbaren kunnen kinderen van 4 tot en met 12 jaar deelnemen aan activiteiten, workshops en voorstellingen op 20 locaties; zoals een tocht door het huis van Madame de Berry, historische armbanden naaien bij Sew Delft, een voorstelling beleven in de gondel van het 18m hoge reuzenrad op de Markt of een tentoonstelling bezoeken in het Prinsenkwartier over het Amazone gebied. “Ons evenement is zowel geschikt voor kinderen die vaak naar theater en musea gaan, als juist ook heel leuk voor kinderen die nooit culturele uitstapjes maken”, zegt Voets. “Kinderen zijn onbevooroordeeld en staan open voor nieuwe ervaringen. Ouders zullen eerder zeggen: ‘cultuur is niks voor mij’, maar als je kinderen in een vroeg stadium prikkelt met culturele ervaringen zullen ze later ook meer in cultuur geïnteresseerd zijn. Dit is belangrijk, want cultuur vertelt iets over wie je bent, waar je vandaan komt en hoe je gevormd bent door wat er in de geschiedenis van jouw land besloten ligt. Als we geen oog meer hebben voor cultuur, zullen ook de verschillen tussen mensen verdwijnen en gaan we toe naar een monotone Instagramcultuur”, aldus Voets. Het is dan ook geen verrassing dat zij ook haar eigen kinderen regelmatig mee neemt naar kerken, musea en landgoederen. “Je maakt de geschiedenis tastbaar door te vertellen hoe mensen vroeger leefden. Wat kunnen wij Delftenaren bijvoorbeeld leren van Willem van Oranje? Waarom ziet onze stad er zo uit? Wat voor ontdekkingen zijn er in gedaan, waar we nu nog iedere dag gebruik van maken?”

Ondanks dat Cultuurbarbaren in eerste instantie voortkomt uit de beperkingen door de coronamaatregelen is het geen eenmalige event: “Ik hoop dat we van Cultuurbarbaren een nieuwe traditie kunnen maken in de herfstvakantie. Ook als straks de coronacrisis weer voorbij is.” Info en tickets via www.cultuurbarbaren.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden