U hoeft niet alléén te lopen
U hoeft niet alléén te lopen (Foto: )

Eenzaam ben je niet alléén

Door: Marie-Jet Eckebus

Van 1 t/m 8 oktober werd de landelijke Week van de Eenzaamheid gehouden. In Delft werd deze week in positievere bewoordingen ‘Week van de Ontmoeting’ genoemd. Peter Janssen (60), voorzitter van de Kerngroep Eén tegen Eenzaamheid, was nauw betrokken bij deze week. Janny Gort (57) heeft als ouderenadviseur ook regelmatig met eenzaamheid onder ouderen te maken.

DELFT - “Eenzaamheid is een gevoel dat je met niemand verbonden bent,” zegt Gort. “Maar je bent niet alléén eenzaam. Onder ouderen komt eenzaamheid vaak voor, omdat zij leeftijdgenoten verliezen. “Ook verlies van mobiliteit, vitaliteit en minder financiële middelen kunnen bijdragen aan eenzaamheid,” aldus Gort. “Ouderen zeggen meestal niet ‘ik ben eenzaam’, maar verwoorden het bijvoorbeeld als ‘ik heb vandaag nog niemand gezien’,” zegt Janssen. “Wij willen het taboe eraf halen.” Tijdens de Week van de Ontmoeting is hij mee geweest op een wandeling en zag daar al contacten ontstaan. “Het is best moeilijk om de eerste stap te zetten en je voor zo’n activiteit op te geven. Maar zo kom je weer in contact met anderen en er hoeft maar één persoon tussen te zitten waarmee het klikt.” “Vaak komt eenzaamheid voort uit een verwachtingspatroon. Uit onderzoek van socioloog Jenny Gierveld blijkt dat in het hoge noorden van Noorwegen eenzaamheid minder vaak voorkomt dan in Italië. In Noorwegen gaan de kinderen op jonge leeftijd uit huis om te studeren in de stad. Het is normaal als het gezin slechts één keer per jaar bij elkaar komt. In Italië is men veel familiegerichter. Maar de verwachting dat de familie vaak samen komt, is niet altijd reëel. Probeer voor jezelf erachter te komen waaróm je je eenzaam voelt. Wat mis je? Wat is er verloren gegaan? Niet alles wat verloren is gegaan is vervangbaar. Zoek voor jezelf een manier om daarmee om te gaan.” Er bestaan in Delft veel initiatieven om eenzaamheid te doorbreken. Informatie vindt u op www.delftvoorelkaar.nl. Delft voor Elkaar is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdagmiddag op tel. 015-7600200.

Hoe gaat u om met eenzaamheid?
Bent u eenzaam (geweest)? Hoe gaat u daarmee om? Heeft u suggesties? Wij zijn benieuwd naar uw verhaal. Bent u een 55-plusser en wilt u voor deze rubriek geïnterviewd worden met een foto van uzelf erbij? Stuur een korte introductie met uw contactgegevens aan redactie.dp@dpgmedia.nl..

Meer berichten