An Molenaar-Van Otterloo
An Molenaar-Van Otterloo (Foto: )

Alleen, maar niet eenzaam

Door: Marie-Jet Eckebus

Op onze oproep van drie weken geleden met de vraag: “Hoe gaat u om met eenzaamheid?” reageerde An Molenaar-van Otterloo. Sinds 2016 is zij weduwe. “Valt niet mee,” schrijf ze in haar mailtje. “Ik mis hem nog steeds heel erg. Maar er zijn twee dingen: thuis blijven zitten of nieuwe dingen ondernemen en daarin nieuwe contacten maken.”

Delft - Mevrouw Molenaar is van geboorte Haagse. Daar kwam ze bij het dansen Bert, een knappe jongen met zwart haar en groene ogen tegen. Vier jaar later trouwde het stel en kwamen ze tenslotte in Delft terecht. Al meer dan vijftig jaar woont mevrouw op de derde verdieping van een flatgebouw, wat haar prima bevalt. In het begin van de coronatijd heeft ze haar balkon opgeknapt, zodat ze van het buitenleven kan genieten. Vier jaar geleden overleed haar man in december. “December en januari zijn moeilijke maanden voor mij,” aldus mevrouw. “In die periode overleden mijn broer, mijn man en mijn moeder.” Na het overlijden van haar man zocht ze steun bij een lotgenotengroep, waar ze waardevolle contacten aan overhield. Ze had sowieso al veel vrienden gemaakt in Delft. Met haar man nam ze ooit deel aan een ‘gast aan tafel’-actie. Daarbij leerde ze een Afghaans gezin kennen, waarmee ze nog steeds contact heeft. Ook met buren en ex-collega’s gaat ze om. “Ik heb het geluk dat ik mobiel ben,” zegt mevrouw. Binnen Delft loopt en fietst ze. Als de afstand te groot is, belt ze de Regiotaxi. 

“Ik teken zó nog voor vijf jaar bij”

Sinds de dood van haar man gaat ze elk jaar op vakantie naar Benidorm. “Ik was van plan om alleen te gaan, maar een vriendin van mij vroeg of ze mee mocht. ‘Natuurlijk!’ zei ik. Ze is slechtziend en ik fungeer een beetje als gids,” vertelt mevrouw. “Mijn advies is: ga er op uit, als het kan. Ik stap overal op af. Zo is mijn karakter.” Wat ze wél mist is ‘het weekendgevoel’. Met haar man maakte ze het vrijdagavond extra gezellig om het weekend in te luiden. “Ook toen hij al gepensioneerd was. Dat mis ik.” Ondanks het wegvallen van dierbaren heeft mevrouw Molenaar volop zin in het leven. “Ik ben alleen, maar niet eenzaam. Ik teken zó nog voor vijf jaar bij,” zegt ze.

Een tip van mevrouw Molenaar

Mevrouw Molenaar doet regelmatig mee met activiteiten van KBO-PCOB. KBO-PCOB is de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Op meer dan 800 locaties ontmoeten mensen elkaar en ondernemen ze activiteiten. KBO-PCOB staat senioren ook bij op het gebied van o.a. belastinginvullen, veiligheid en computervaardigheid. Wellicht is het iets voor u. Neem eens een kijkje op www.kbo-pcob.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten