<p>Henk van der Beek (rechts) met zijn broer Wim op de huurfietsen.</p>

Henk van der Beek (rechts) met zijn broer Wim op de huurfietsen.

(Foto: )
terug in de tijd

Het Westerkwartier, de oudste wijk van Delft

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

De volksbuurt uit de 19de eeuw is hardhandig gemoderniseerd. Ik ben er in 1929 geboren en heb er tot 1969 gewoond. Ik neem u mee om te zien wat er van het Westerkwartier geworden is.

Er is mij dikwijls gevraagd wanneer het grote slopen begonnen is. In de jaren 1980 is de sloop en de nieuwbouw begonnen. Het eerste gedeelte bevat een blok huizen van de Westerstraat de Carthuyzerstraat de Van Bleyswijckstraat en gedeelte van de Plateelstraat met de nummers 32 t/m 44 en dus ook het geboortehuis van mijn zusje Nieta en van mij op nummer 40. Daar zijn geen huizen voor gebouwd, het is nu een pleintje. De wijk bestaat ruim honderd jaar en heeft heel wat meegemaakt, het was er reuze gezellig, niemand hoefde voor eten en drinken naar de stad. Vervoer was er niet veel, dus kinderen speelden veel op straat, allerlei spelletjes, paalverlossie, wegkruipie voetje van de vloer en nog veel meer. Er waren ook de meeste sportverenigingen te vinden, zowel op zondag als op zaterdag was het een drukte van belang, Het Laantje eigenlijk de Parallelweg, kon de verandering niet ontlopen, eind jaren 1950 / ’60 is alles afgebroken, voor het merendeel naar de Bras verhuisd. Met mij zijn er veel ouderen die met heimwee terug denken aan een omgeving, die je nooit ergens terug zal vinden. Jammer blijft het! Maar herinneringen kunnen ze (gelukkig niet) slopen. Als je nu via de Bleyswijckstraat en de Welhoeckstraat door de Van Saenredamstraat tussen de bijvelden van DHC en DHL dan was je op het Laantje. Weet u het nog, als DHC thuis speelde, honderden auto’s en duizenden mensen!

De wijk was compleet met scholen: Een ambachtsschool aan de Madelaan, een openbare lagere en een openbare kleuterschool in de Raamstraat. Een RK lagere en een RK kleuterschool in de Westerstraat. Er waren veel beroepen in de wijk schoenmaker van Galen, Rijwielhandel en verhuur J. Banga. Daar huurden we voor een paar centen een half uur fietsen, dat was een feest je moest wel de tijd in de gaten houden, anders bijbetalen. Alles wat ik voor u heb opgeschreven is allemaal gesloopt, ik kom er nog elke week onze studio is namelijk in de nieuwbouw gevestigd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden