Foto:

Hollands water

Deze week verschijnt de eerste druk van ‘Hollands water’ van Delftenaar Pim van der Marel, een boek dat je laat genieten van je land en van je boot. Het verhaalt over vaargebieden, steden en publieksevenementen. In aanleg zou het gaan om het Groene Hart, de Hollandse Plassen en het gebied daaromheen. Maar het is uitgegroeid tot nogal wat meer dan dat. Ook Utrechts, Brabants en Zeeuws water heeft er zijn plaats in weten te vinden. Niet minder dan 290 pagina’s puur vaarplezier!

Elk item is voorzien van fraaie fotografie, zodat het genoegen je bijna letterlijk tegemoet spettert. Vanzelfsprekend is het boek aantrekkelijk voor alle typen bootbezitters. Maar het is ook een aanrader voor wie zich ervan bewust is dat onze geschiedenis eerder dan gisteren is begonnen. De verhalen zijn losjes doorspekt met historische achtergronden en boeiende side-steps. Dat geeft ze een extra laagje beleg, met een aangename smaak als resultaat.

Voorpret, herkenning of nagenieten voor bootbezitters, geschiedenisliefhebbers en wie dat willen worden. De liefde voor Hollands water spat van dit boek. Daardoor is het een appetizer voor wie tot de bootbezitters of geschiedenisliefhebbers overweegt toe te treden. Hopelijk trekken de uitnodigende verhalen en interessante mogelijkheden hen over de streep. Maar ook als je alleen maar af en toe een boot wilt huren of als je graag plukjes geschiedenis luchtig geserveerd krijgt, vormt dit boek daarbij een innemende metgezel.

Het eerste exemplaar van het boek is inmiddels in ontvangst genomen door oud-minister Ed Nijpels.

Als hoeder van het klimaatakkoord heeft hij er grote waardering voor: ‘Het is niet alleen een indrukwekkend en schitterend boek maar het is ook een regelrechte uitnodiging om je vakantie hier te vieren. Daar varen we – om in het jargon te blijven – allemaal wel bij!’

Voor bootmensen is het aanlokkelijk om een exemplaar aan boord te hebben liggen. Dan heb je in ieder geval altijd een sfeerbrenger bij je. Op de boekentafel van de watersportvereniging zal het wel bovenop liggen … Verder is dit boek geëigend voor iedereen die een ander een ‘sympathiek’ cadeau wil geven. Die sympathie uit zich in respect voor de natuur, voor de historie en voor elkaar. Het boek is om die reden - zo is op de flaptekst te vinden - typisch geschikt om aan leuke mensen te geven. Pracht idee voor de feestdagen binnenkort !

Het is zowel geschikt om samen te kijken of alleen te lezen. Typisch zo’n boek om er lekker voor te gaan zitten en er met volle teugen van te genieten …

Delft, 9 november 2020.

tekst en beeld: Pim van der Marel

isbn: 978-90-829483-5-6

uitgever: Kyosei, Rotterdam

uitvoering: gebonden, 288 pagina’s

inkijkexemplaar: https://vdmarel.com/#publicaties

Meer berichten