Spectaculaire schat aan houtvondsten in Delft nu in boek te bewonderen


Foto:

Spectaculaire schat aan houtvondsten in Delft nu in boek te bewonderen

Afgelopen jaren zijn er verrassend veel houtvondsten bij archeologische opgravingen in Delft gedaan. Een plak bij een opgraving rond het weeshuis of heiligenbeeldjes uit de beerput van een verdwenen klooster bijvoorbeeld. Bij bodemschatten denken niet veel mensen aan hout. Toch zijn vondsten van hout bijzonder omdat de kans dat ze bewaard blijven vrij klein is. Als het haardvuur al werd overleefd, bestond er een grote kans dat het wegrotte in de grond. De archeologische collectie van Erfgoed Delft bevat inmiddels wel 1500 houten gebruiksvoorwerpen van na 1300 n Chr. Een vrij onbekende, maar bijzondere schat. De mooiste en meest speciale objecten hiervan, presenteert Erfgoed Delft in het boek ‘Niet al het hout is timmerhout, houten gebruiksvoorwerpen uit Delftse bodem’. Te verkrijgen via www.erfgoeddelft.nl

Onder de plak zitten…

Houten voorwerpen zijn de tastbare resten van hun gebruikers en het dagelijks leven in de stad, Hout is voor iedereen en voor elk gezinslid. Hoe rijker de persoon, hoe exotischer soms de houtsoort. De gebruiksvoorwerpen lopen uiteen van meubels, schoonmaakartikelen, eet- en drinkgerei tot handwerkobjecten en persoonlijke verzorging en speelgoed.

Steven Jongma, stadsarcheoloog: “Een van de voorwerpen met een bijzonder verhaal is de plak. Deze stamt uit de 17e eeuw en is gevonden in de beerput van een weeshuis in Delft. Het lijkt op een lepel, maar werd gebruikt tijdens de les. In de les ging het er streng aan toe, als een kind zich niet aan de regels hield werd de plak erbij gehaald en werd er hard op de vingers gemept. Je zat dus letterlijk onder de plak”.

Waarom is dit hout niet weggerot?

Er moeten veel meer houten voorwerpen in gebruik zijn geweest dan er worden teruggevonden. Als het hout niet op het vuur ging of werd hergebruikt, gooide men het weg en verging het vaak gewoon. Alleen materiaal dat kort na afdanking in een zuurstofarme en natte omgeving komt, doorstaat de tand des tijds. Nederland heeft wat dat betreft een ideale bodem. In veel gebieden en dus ook in Delft staat het grondwater dikwijls hoog en de bodem bestaat uit klei. Klei laat bijna geen zuurstof door, voor afbrekende organismen dus geen kans.

Een boek met film

Het boek is gemaakt om iedereen inzage te geven in de collectie. Hout was destijds een veel belangrijker materiaal voor het dagelijks leven dan goud. Het voorziet daarnaast in een archeologische behoefte; het kan als naslagwerk dienen voor onderzoekers. In het boek staan ook enkele voorwerpen, waarvan de functie onbekend is. Misschien herkent iemand deze of kan onze vermoedens bevestigen. Om het boek te lanceren hebben we een bijbehorende serie filmpjes gemaakt, waarin stadsarcheoloog Steven Jongma een selectie prachtige houten vondsten presenteert.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden