<p>Jo&euml;l kijkt uit naar de finale van het Gehandicapte kind! (foto: Miranda Spierlings)</p>

Joël kijkt uit naar de finale van het Gehandicapte kind! (foto: Miranda Spierlings)

(Foto: Miranda Spierlings)

Delftse Joël in finale kinderambassadeur

Door: Annemarie Oorthuizen

Op zaterdag 28 november spreekt Joël Spierlings (9 jaar) uit Delft in de CAPtalks-finale van het Gehandicapte Kind, georganiseerd door de Lucille Werner Foundation. In deze finale worden de drie nieuwe kinderambassadeurs gekozen voor het komende jaar.

Delft - “Ik ben Joël Spierlings. 9 jaar oud. Ik kom uit Delft. En mijn hobby’s zijn judo en zwemmen”, vertelt Joël vrolijk als hij zich voorstelt. “Vorig jaar kwam Lucille Werner langs op mijn school en vertelde ze over de verkiezing voor de kinderambassadeurs. Ik wilde wel meedoen en ik ben in de finale gekomen. Ik ben de enigste van de school die is doorgegaan!”, zo vertelt hij verder.

Joël zit op de Maurice Maeterlinckschool in Delft. Zij verzorgen speciaal onderwijs voor kinderen met een beperking. Joël heeft een cerebrale parese, vertelt zijn moeder Miranda Spierlings: “Tijdens de zwangerschap heeft hij te weinig zuurstof gehad waardoor de spieren in de linkerhelft van zijn lichaam spastisch zijn. Door een operatie aan zijn voet kan hij nog wel lopen en hoeft hij niet in een rolstoel. Maar sommige dingen gaan wel wat lastiger, zoals ergens op klimmen in de speeltuin.”

Speeltuinen

Dat is precies waar Joël zich voor wil inzetten, als hij gekozen wordt als kinderambassadeur: er moeten meer speeltuinen komen waar ook kinderen met een beperking kunnen spelen. “Op mijn school staat bijvoorbeeld een schommel speciaal voor rolstoelers en in de Efteling gaan ze nu ook een speciale speeltuin maken heb ik gehoord. Dat zou ook op meer plekken moeten komen.”

Eenzaamheid bestrijden

Dit soort speeltuinen zijn ook belangrijk omdat het kinderen met een beperking meer kansen geeft om vrienden te maken. Kinderen met een beperking zitten vaak op een school die meestal niet vlak bij huis ligt, waardoor ze lastiger vrienden in de buurt kunnen maken en eenzaamheid op de loer ligt, geeft Stichting het Gehandicapte Kind aan. “Veel kinderen komen ook met een busje naar school,” vertelt Miranda, “dit maakt afspreken ook lastiger, want het busje gaat de kinderen niet ergens naartoe brengen en weer ophalen na school.”

De finale

De finale is vanwege de coronamaatregelen al twee keer uitgesteld. Zaterdag 28 november gaat het echter nu zeker door, geeft de organisatie aan. Als dit niet live kan in het Gooiland Theater in Hilversum, dan wordt het een online editie.

Joël heeft in elk geval al veel zin in de finale: “Ik heb 50% zenuwen en voor de andere 50% heb ik er zin in”. Van de acht kinderen die in de finale staan worden er drie gekozen. “Het zou ontzettend leuk zijn als hij wordt gekozen”, geeft zijn moeder aan. “Maar we hebben al zoveel leuke dingen meegemaakt, zoals Lucille Werner ontmoet en een kookworkshop samen met de andere finalisten. Dus we zijn sowieso een mooie ervaring rijker!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden