Theo Jansen blijft strandbeesten verbeteren


<p>De laatste generatie strandbeesten kan een stukje vliegen (foto: Indebuurt.nl/Delft).&nbsp;</p>

De laatste generatie strandbeesten kan een stukje vliegen (foto: Indebuurt.nl/Delft). 

(Foto: )

Theo Jansen blijft strandbeesten verbeteren

De strandbeesten van de Delftse kunstenaar Theo Jansen zijn wereldwijd een begrip geworden. Elk jaar probeert hij ze weer te verbeteren in zijn Ypenburgse atelier, waarna hij ze los laat op het Scheveningse strand. Daarna zijn ze vaak te zien langs de A13 of ze gaan als 'fossiel' naar Mexico, Japan of de Verenigde Stagen.

Delft - Op de vraag of de strandbeesten hebben geleden onder de corona-crisis, is Theo resoluut: “Nee! Het is misschien navrant, maar ze hebben er totaal geen last van gehad. Ze hebben juist een fantastische zomer gehad. Het nieuwe type, de Animaris Ader, bleek zelfs te kunnen zweven. Soms gingen ze 5 tot 6 meter de lucht in. Dat was een spectaculair gezicht. Het is een belangrijke stap voor het strandbeest, want in die dertig jaar hadden ze vaak het probleem dat ze bij een zandstorm werden ondergraven. Dat is het grootste gevaar, dat ze eindigen onder een duintje. Terugkomend op dat zweven, ik denk dat 50 centimeter opstijgen genoeg is om te kunnen overleven.”

Financiële ramp

Schoorvoetend vertelt de kunstenaar, dat 2020 weliswaar voor de strandbeesten een mooi memorabel jaar is, voor hemzelf is het een financiële ramp: “Er zijn geen inkomsten en mijn reserves zijn beperkt. Dat betekent dat ik de mensen die voor mij werken tot het voorjaar kan uitbetalen. Gelukkig heb ik AOW, maar er is een lichtpuntje aan de horizon. De tentoonstelling die in Mexico vanwege Corona is afgelast, gaat naar Yamanaka in Japan.” Theo gniffelt: “Ik had nog nooit van die plaats gehoord, maar ben natuurlijk blij dat ze daar mijn strandbeesten willen exposeren. Daarna is er een tentoonstelling in Kumamoto, ook Japan. Hopelijk kan ik er bij zijn. Mogelijk volgt er nog een tournee door de Verenigde Staten, maar dat is gezien de huidige omstandigheden nog behoorlijk onzeker.”

Waardering in Delft

Over waardering heeft Theo Jansen niet te klagen. Wereldwijd wordt hij geprezen en krijgt verzoekjes voor lezingen en demonstraties. De NASA heeft zelfs zijn adviezen gevraagd in verband met ruimtereizen naar Venus. Hoe zit het met waardering in de stad Delft waar hij zo lang als kunstenaar heeft gewerkt? Aarzelend zegt Theo: “Ik ben verhuisd naar Den Haag, heb nog steeds een atelier in Delft en voel me echt een Delftse kunstenaar. Tenslotte heb ik er 45 jaar gewerkt, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik in Den Haag meer geëerd ben dan in Delft. Ik heb daar de Cultuurprijs gekregen met een bedrag van 5.000 euro. In Delft – het is een beetje oude koe, hoor – kreeg ik ooit van de gemeente de vraag of ik wilde bewijzen dat ik nog steeds beeldend kunstenaar was. Ik moest zelfs 200 euro betalen om dat onderzoekje uit te werken. Uiteindelijk is het na veel protesten teruggedraaid, maar het stak mij wel. Gelukkig is het kunstklimaat in Delft enigszins verbeterd. Bij de opening van mijn expositie in Delft was wethouder Vollebregt aanwezig. Dat is fijn. Ik had nooit eerder een wethouder bij een opening gezien.”

Belangrijk voor samenleving

Bedachtzaam formuleert Theo zijn woorden: "Het zou goed zijn als er in Delft meer besef komt dat kunst belangrijk is voor de samenleving. Dat bewustzijn ontbreekt nog. Na verkiezingen zie je bij coalitie-vormingen dat beeldende kunst niet ter zake doet, maar eh… zullen we het weer over mijn strandbeesten hebben? Daar word ik gelukkig van. Nog steeds!” Trots vertelt Theo over zijn laatste filmpje op YouTube (‘Strandbeest Hovering'), waarop je kunt zien hoe de Animaris Ader, toegerust met platte PVC-schoentjes, zich losmaakt van het zand, opstijgt en triomfantelijk zweeft door het luchtruim. In de verte, bij de branding, zien we schepper Theo Jansen salueren. Een knipoog naar een scene uit Soldaat van Oranje, waar verzetsheld Erik Hazelhoff hetzelfde doet.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

‘De strandbeesten kunnen nu ook zweven'

Jan van der Mast

Indebuurt.nl/delft

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden