Start herplant Abtswoudse bos: 98000 nieuwe bomen


Foto:

Start herplant Abtswoudse bos: 98000 nieuwe bomen

Staatsbosbeheer start in samenwerking met Coöperatief Beheer Groengebieden Midden Delfland (CBG) halverwege november 2020 met het planten van 98 duizend nieuwe bomen en struiken in het Abtswoudse bos. Na de kapwerkzaamheden van dit najaar, waarbij populieren en zieke essen noodgedwongen zijn verwijderd, is het bos nu klaar voor de herplant. Het planten van de nieuwe bomen en struiken is naar verwachting in april 2021 afgerond.

Herplant

Het Abtswoudse bos kan rekenen op 45 verschillende boom- en struiksoorten met voornamelijk inheemse soorten, zoals zoete kers, linde, eik, esdoorn, hulst, wilde appel, wilde peer en kornoelje. Deze bomen worden geplant op de open plekken die zijn ontstaan na het bosbeheer. Door de grote variatie aan boom- en struiksoorten wordt het gebied nog interessanter voor flora en fauna en is het bos straks weerbaarder voor toekomstige ziekten en plagen. Daarnaast is er extra aandacht besteed aan soorten die in de herfst verkleuren of vruchten geven. Staatsbosbeheer stelt als “Groene voornemen” dat er voor de Kerst al 20000 bomen en struiken zijn aangeplant.

Klimaatbestendig bos

Bosbeheer is vooral kijken naar de lange termijn. Daarom voert Staatsbosbeheer ook een aantal kleine proeven uit met klimaatbestendige soorten. Dit zijn soorten uit voornamelijk zuidelijker gelegen gebieden in Europa die nu het klimaat kennen dat over 20 jaar in Nederland wordt verwacht. Na zorgvuldige selectie worden er in kleine aantallen proeven gedaan met soorten zoals: Tamme kastanje, Elsbes, Hopbeuk, Tulpenboom, Mammoetboom, Moerascipres en Paardenkastanje.

Onderhoud

De herplant is het slotstuk van het planmatige bosonderhoud. Boswachter Lisa: “Door het weghalen van de zieke essen zijn er soms open plekken ontstaan in het bos. Helaas was dit niet te voorkomen door de massale aantasting van essen door de essentaksterfte. Wij zetten daarom extra snel in op herstel van het bos en de afronding van de herplant. Zo kan het bos de volgende jaren herstellen.” Na afronding van de herplant worden de wandelpaden weer opgeknapt en de ruiterroute hersteld.

Financiering herplant

Shell en Staatsbosbeheer planten de komende 12 jaar samen 5 miljoen bomen in Nederlandse bossen. De bomen worden aangeplant op lege plekken die zijn ontstaan door essentaksterfte. Shell investeert daarvoor in totaal € 17,4 miljoen in het Buitenfonds. Zo compenseert Staatsbosbeheer de bomen die geveld zijn door essentaksterfte en wordt er bijgedragen aan CO2-compensatie. Daarnaast gaan Staatsbosbeheer en Shell samenwerken op het gebied van kennisuitwisseling, educatie en innovatie.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de facebookpagina ‘Staatsbosbeheer Hof van Delfland’.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden