Vanaf 25 november kleurt Delft oranje

Vanaf 25 november kleurt Delft oranje

De gemeente Delft zegt NEE tegen geweld tegen vrouwen en sluit zich voor het 2de jaar aan bij de internationale campagne Orange the World. Daarom kleuren vanaf 25 november het stadhuis en de Nieuwe Kerk oranje. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Woensdag om 17.00 uur openen wethouder Hatte van der Woude en Wouke Lam van Soroptimistclub Delft de campagne, vanaf de trap van het stadhuis op de Markt.

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is 25 november door de Verenigde Naties benoemd als de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. De Orange the World campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op deze dag en zal eindigen op 10 december. Dit zijn de ‘16 Days of Action’ tegen geweld tegen vrouwen. In Nederland wordt de campagne gecoördineerd door UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland, Suriname en Curaçao.

Het oranje uitlichten van een belangrijk gebouw of ander object door overheden op 25 november is een vast onderdeel van Orange the World. De kleur oranje staat symbool voor een zonnige toekomst, vrij van geweld tegen vrouwen en meisjes. Internationaal kleurden eerder bijvoorbeeld Times Square, de Niagara Falls en de Brandenburger Tor al oranje. Zo laten overheden zien dat zij de strijd tegen geweld steunen.

“De gemeente Delft zegt voluit NEE tegen  geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom doen we van harte mee met deze campagne en kleuren we Delftse gebouwen oranje. Aandacht hiervoor is en blijft belangrijk. Het probleem gaat ons allemaal aan”, aldus wethouder Hatte van der Woude.

Thema 2020

Het thema van de Orange the World campagne in Nederland dit jaar is “Iedereen moet geweld kunnen melden, overal en altijd”. Momenteel meldt slechts 10% van de vrouwen die met geweld te maken krijgt dit bij een instantie, en zijn vaak al vele geweldsincidenten gebeurd voor dit gebeurt. Wij willen helpen het taboe op melden weg te nemen door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken. Dit is extra belangrijk geworden in deze tijden van coronacrisis, nu berichten van een toename van geweld achter de voordeur en cybergeweld binnenstromen vanuit de hele wereld. 

Andere activiteiten tijdens de ‘16 Days of Action’
Samen met meerdere partners in de stad worden verscheidene activiteiten georganiseerd. Ze worden o.a. aangekondigd op de speciale facebookpagina van Soroptimistclub Delft:  www.facebook.com/www.orangetheworld.nl/ 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden