Studenten bouwen satelliet voor onderwijsprojecten op basis- en middelbare scholen.

Studenten bouwen satelliet voor onderwijsprojecten op basis- en middelbare scholen.

Studenten van de TU Delft zijn een kleine satelliet aan het bouwen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de studievereniging VSV ‘Leonardo Da Vinci’. De ‘Da Vinci Satelliet’, welke begin 2022 gelanceerd wordt, gaat een educatieve rol in het basis- en middelbare schoolonderwijs vervullen.

De leden van de studievereniging VSV ‘Leonardo da Vinci’ maken elke 25 jaar een monument voor het bestaan van de vereniging, zo ook voor de 75ste verjaardag. Dit keer kwamen de studenten op het creatieve idee om een monument in de ruimte te maken in de vorm van een satelliet. Dit idee groeide uit tot een project waar 55 studenten aan werken, samen met partners in de ruimtevaartindustrie, in het basis- en middelbare schoolonderwijs en vanuit andere instituten.

Waar oorspronkelijk de sociale impact van de satelliet beperkt was tot de leden en de omgeving van de vereniging, krijgt het project een steeds ingrijpendere rol in het onderwijs en de maatschappij. De onderdelen van een satelliet vallen pakweg in twee groepen te verdelen. De eerste groep zorgt ervoor dat de satelliet functioneert, in een goede baan om de aarde blijft gaan en data naar de aarde kan sturen. De tweede groep is de payload, dit zijn de onderdelen waarvoor de satelliet gemaakt is; de lading waarvoor wordt betaald.

Onderwijs
Een van deze onderdelen komt voort uit een ontwerpcompetitie voor basisschoolkinderen. Zij bedachten dat het leuk zou zijn als de satelliet dobbelstenen zou kunnen gooien en dat daarmee spelletjes gespeeld kunnen worden. Doordat er geen zwaartekracht is in de ruimte zweven de dobbelstenen na de gooi los rond. Vervolgens worden ze vastgeklemd en is te zien wat het resultaat van de worp is. Dit alles wordt gefilmd met de aarde op de achtergrond door een camera welke deze beelden opneemt en naar de aarde stuurt. Onderwijzers krijgen een lespakket met een link of app die ze verbinding verschaft tot de jubileumsatelliet.

Het tweede onderdeel wordt een aantal RAM-geheugens. Hier kunnen afbeeldingen op opgeslagen worden die vanaf de aarde verstuurd zijn. Er is kosmische straling in de ruimte en deze straling kan de pixels van de afbeeldingen op het RAM-geheugen veranderen waardoor nieuw plaatjes ontstaat. Deze veranderingen worden ‘bit-flips’ genoemd en hoe dit precies werkt is verder uitgelegd op de website van het team van de ‘Da Vinci Satelliet’. Deze payload is voornamelijk bedoeld voor middelbare scholieren. Ook voor hen wordt er gewerkt aan een onderwijspakket. Zo is er sinds deze maand een pilot gaande op twee Technasiums om dit onderwijspakket te testen en zijn er plannen om deze pilot in de komende maanden op te schalen en het pakket te verbeteren op basis van de feedback van de scholieren.

De meeste onderdelen van de satelliet zijn al binnen bij het team en worden in de komende periode geassembleerd en getest. Dit om begin 2021 te lanceren naar de ruimte.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden