Rabobank steunt vijf lokale initiatieven op gebied van jeugd, zorg, saamhorigheid en arbeid


Foto:

Rabobank steunt vijf lokale initiatieven op gebied van jeugd, zorg, saamhorigheid en arbeid

Vijf regionale organisaties zijn in het zonnetje gezet door het Rabobank Coöperatiefonds: Project MARCH, Kinderacademie Delft, Stichting Move, Stichting Stunt en Ondernemersvereninging Pijnacker Centrum/Vereniging Centrum Promotie. Ze ontvingen een donatie voor de uitvoering van een maatschappelijk project. De organisaties werden gesteund voor een bedrag van in totaal €19.000,-.

Met het Coöperatiefonds investeert Rabobank een deel van haar winst in lokale projecten en initiatieven. De themagroep Coöperatiefonds, bestaande uit ledenraadsleden en een aantal medewerkers van de bank, behandelt de aanvragen en toetst deze aan de criteria van het fonds. “De themagroep Coöperatiefonds heeft uit alle aanvragen aan vijf projecten een donatie toegewezen. De Rabobank en haar ledenraad zijn blij de verenigingen en stichtingen een steuntje in de rug te kunnen geven”, vertelt Vincent Ebben, Financieel adviseur.

Project MARCH

Project MARCH is een jaarlijks wisselend team van TU Delft-studenten: zij ontwikkelen een exoskelet voor iemand met een dwarslaesie. Dit jaar is dat Koen. Puck Noorlag: “Project March telt dit jaar 26 studenten, en Koen is ons 27e teamlid.” Voor hem wordt een exoskelet op maat gemaakt waarmee hij bijvoorbeeld kan lopen, opstaan en traplopen. Noorlag: “Uiteindelijk willen we met Koen een wandeling door Delft maken.”

Kinderacademie Delft

Sinds dertien jaar organiseert de Kinderacademie Delft jaarlijks een lesprogramma voor kinderen uit groep 7 of 8 met een moeilijke thuissituatie. Elke zondag krijgen ze een aantal uur les, bijvoorbeeld door studenten, maatschappelijk stagiaires of oudere docenten. Erik van Tuin van Kinderacademie Delft: “We bereiden de kinderen voor op de middelbare school door hun horizon te verbreden. Daarnaast is het leuk. En ze leren veel over zichzelf. Op die leeftijd zijn het echte ontdekkingsreizigers.”

Stichting Move

Stichting Move zet zich in voor kinderen en jongeren van 10 tot 16 jaar die minder kansen krijgen dan hun leeftijdsgenoten. Onder begeleiding van studenten onderzoeken de kinderen en jongeren waaraan behoefte is in een wijk; vervolgens gaan ze daar actief mee aan de slag. Projectcoördinator Mayke van den Boogaard van Move: “Al onze activiteiten zijn dus gericht op de wijk waarin de kinderen of jongeren wonen.” 

Stichting Stunt 

Stichting Stunt heeft acht leerwerkbedrijven, zoals de houtwerkplaats, het naaiatelier en een lunchroom. Daar doen zo’n honderd deelnemers met afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring op. De oude heftruck van Stunt kon op de nieuwe locatie niet gebruikt worden, en dus werd een nieuwe gevonden. Manager Hein Laakes: “We brengen onze deelnemers vaardigheden bij om kansen op een baan te vergroten; heftrucklessen kunnen daarbij zeer nuttig zijn.”

Ondernemersvereniging Pijnacker Centrum (OVPC) en Vereniging Centrum Promotie (VCP)

De OVPC en de VCP ontwikkelden een digitaal spaarsysteem voor klanten van winkels in Pijnacker en Nootdorp. De spaarpunten kunnen klanten zelf houden óf doneren aan één van de lokale verenigingen. Met nieuwe tablets kan het systeem verder worden uitgebreid. Titus Gorissen-Appel van de OVPC: “Lokale ondernemers hebben het zwaar. Tegelijk is er in Pijnacker-Nootdorp een enorme dorpse saamhorigheid en een sterk verenigingsleven. Dat willen we versterken met het spaarsysteem.”

Het Rabobank Coöperatiefonds

Meer informatie over het Rabobank Coöperatiefonds of een aanvraag indienen? Kijk dan op www.rabobankcooperatiefonds.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden