Museum Prinsenhof Delft presenteert vijf nieuwe werken


<p>De werken van Jan Schoonhoven en Armando in de nieuwe presentatie &lsquo;Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw&rsquo;. </p>

De werken van Jan Schoonhoven en Armando in de nieuwe presentatie ‘Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw’.

(Foto: Marco Zwinkels)

Museum Prinsenhof Delft presenteert vijf nieuwe werken

Nu Museum Prinsenhof Delft weer open is voor publiek, kunnen bezoekers genieten van de nieuwe presentatie Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw. Te zien zijn vijf werken afkomstig van de kunstenaars van de ‘Nul-groep’; Henk Peeters, Armando, en de Delftse meesters Jan Schoonhoven en Jan Henderikse. Werken van deze kunstenaars zijn van essentieel belang geweest voor de ontwikkeling van de Nederlandse kunst van de jaren 50 en 60. De presentatie Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw is te bezichtigen tot 14 juni 2021. Het museum heeft maatregelen genomen om bezoekers een veilig en zo comfortabel museumbezoek te bieden. Tickets in tijdsloten zijn verkrijgbaar via prinsenhof-delft.nl/tickets .

De Nul-groep
In 1958 richten Henk Peeters, Armando, Jan Schoonhoven, Kees van Bohemen en Jan Henderikse de Nederlandse Informele Groep op. In 1960 gaat het gezelschap, zonder Kees van Bohemen, verder door als de Nul-groep. Ze stoppen met schilderen en streven naar objectieve kunst. Ze plaatsen alledaagse voorwerpen, zoals kroonkurken, plastic zakjes met water, metalen bouten of watten, in rijen op een plat vlak. Het gaat om herhaling, orde en regelmaat. Met deze eigenzinnige aanpak veranderen de Nul-kunstenaars de kijk op de dagelijkse realiteit en zetten ze de Nederlandse kunstwereld op z’n kop.

Herhaling, orde en regelmaat
In de presentatie Alles is Mooi. Delftse Meesters van de 20ste eeuw kan de bezoeker aan de hand van vijf werken ervaren hoe iedere kunstenaar van de Nul-groep zijn eigen stijl heeft. Zo laat het werk van Armando uit 1962, Twaalf zwarte bouten op wit, herhaling en regelmaat zien met twaalf zwarte bouten die in een horizontale rij op een witte spaanplaat zijn gemonteerd. Kenmerkend voor Armando’s werk uit de Nul-periode is het gebruik van harde, industriële, materialen en objecten. Een ander voorbeeld is het werk van Henk Peeters uit 1960, 60-05 B. Peeters speelt in op herhaling en regelmaat aan de hand van een andere techniek, pyrografie. Hij brandt met een gasbrander of kaars geordende rijen met gaten in wit plasticfolie.

Over Museum Prinsenhof Delft
Museum Prinsenhof Delft is hét kunst- en cultuurhistorische museum van Delft. De vaste opstelling is gebaseerd op drie thema’s die samen het fundament vormen van het museum: Willem van Oranje, Delftse Meesters en Delfts Blauw. Het museum laat zien hoe deze Nederlandse iconen aan de stad Delft zijn verbonden en hoe zij het gezicht van Nederland mede hebben bepaald. Aan de hand van tentoonstellingen en een veelzijdige programmering wordt dit telkens vanuit een andere invalshoek belicht. Het museum is gevestigd in een voormalig klooster dat in de 16de eeuw tijdelijk dienstdeed als hof van Willem van Oranje. Het gebouw behoort tegenwoordig tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden