Lunchen bij Kruydt De Stand van Zaken


<p>Stephan Brandligt (links) en Peter Hein van Mulligen (foto&#39;s: Ronald Speijer)</p>

Stephan Brandligt (links) en Peter Hein van Mulligen (foto's: Ronald Speijer)

(Foto: )

Lunchen bij Kruydt De Stand van Zaken

Ze ontmoeten elkaar voor het eerst. En wethouder Stephan Brandligt (financiën) weet zeker dat hij Peter Hein van Mulligen (macro-econoom) ergens van kent. Nee, niet van tv, ondanks dat Van Mulligen in 2019 ‘De Slimste Mens’ won en landelijk bekend werd als dé cijferman van Nederland. Van Mulligen is hoofdeconoom bij het CBS en baarde opzien met zijn, tijdens de coronacrisis uitgebrachte, boek ‘Met ons gaat het nog altijd goed’. Onder het genot van een lichte vegetarische lunch bij Kruydt, wisselden de econoom en de wethouder van gedachten over hoe goed het gaat.

Door Nico Jouwe

SB Ik kende het boek eerlijk gezegd nog niet.

PHvM Het zou in maart uitkomen, maar dat hebben we uitgesteld naar juni. Ik schreef het vóór de coronacrisis. Maar eigenlijk hoefde ik er niet veel aan te veranderen. Alleen het voorwoord heb ik aangepast. En aan de titel zijn de woorden ‘nog altijd’ toegevoegd. Ik denk dat de iPhone ons gewone dagelijkse leven meer heeft veranderd dan de coronacrisis zal doen.

SB Behalve het thuiswerken. Mensen zullen meer gaan thuiswerken.

PHvM Dat denk ik ook. Als je er, van de vijf werkdagen, maar twee op je werkplek hoeft te zijn, hoef je niet meer per sé vlak bij je werk te wonen.

SB Woon je in Delft?

PHvM Ja, sinds 2006.

SB Aha! Dan kan het zijn dat ik je gewoon een keer bij de bakker heb gezien. Zelf woon ik sinds 1986 in Delft. Ik ben hier na mijn studie lucht- en ruimtevaarttechniek blijven wonen.

PHvM Heb je professioneel gesproken iets met je studie gedaan?

SB Nee, eigenlijk niet. Maar ik heb wel veel gehad aan de wetenschappelijke manier van denken die ik daar geleerd heb.

PHvM Ik heb economie gestudeerd in Groningen. Mijn vrouw en ik zijn naar de Randstad verhuisd omdat het in het noorden toch lastiger was om voor beiden de baan te vinden die wij ambieerden.

SB Waarom heb je je boek geschreven?

PHvM Paul Schnabel, Eerste Kamerlid en oud-directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau constateerde ooit dat mensen in Nederland geneigd zijn te zeggen: ‘Met míj gaat het goed, maar met ons land niet.’ Maar de feiten zeggen iets anders. Inspirator is ook de Zweedse arts en hoogleraar Hans Rosling, die via beroemde TED-talks en een boek aantoonde dat het in de wereld veel beter gaat dan mensen denken.

SB Ja, er is een overschot aan meningen en een tekort aan feiten. Mensen vinden graag ergens iets van.

PHvM Als je kijkt naar de cijfers op alle levensterreinen, zoals bijvoorbeeld welvaart, welzijn, inkomen en levensverwachting, dan is het nog nooit zo goed gegaan met ons. Als je mensen vraagt welk cijfer ze hun leven geven, dan geeft het gros een zeven of hoger. Daarmee staan we al jaren in de top drie van Europa en de wereld.

SB Als ik de titel zie, dan roept dat ook de vraag op: kan het met ons goed gaan als het met anderen niet goed gaat? Waar trek je de grens als je het hebt over ‘ons’?

PHvM De cijfers waarmee ik mij bezighoud, hebben natuurlijk betrekking op Nederland. Maar men houdt nog steeds vast aan het idee dat je ‘het rijke Westen’ hebt en daarnaast een grote groep arme landen. Dat klopt allang niet meer. Er is nog een klein groepje arme landen. De meeste landen in de wereld zijn rijker dan Nederland aan het einde van de 19de eeuw.

SB Het is een mooie boodschap, dat het zo goed gaat met ons. Maar het moet ons niet in slaap sussen. Er komen genoeg problemen op ons af, nog afgezien van corona. We hebben te maken met een stikstofcrisis, het veranderende klimaat…

Dit is een verkorte versie van het artikel dat eerder verscheen in in het septembernummer van Delft.business, toen de horeca nog geopend was, lees het volledige artikel op 

Delft.business

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden