GGZ Delfland oneens met vaccinatiestrategie

GGZ Delfland oneens met vaccinatiestrategie

“Als je oud of anderszins kwetsbaar bent en ook nog eens psychiatrische aandoening hebt dan val je in Nederland buiten de boot”, aldus GGZ Delfland. Dat blijkt, volgens de GGZ uit de vaccinatiestrategie van de Rijksoverheid. Daarin zijn deze mensen en hun verzorgenden als een van de laatste aan de beurt. Eerder verscheen over dit onderwerp al een bericht van de Nederlandse ggz. De ongelijkheid in behandeling zit ook bestuurders en cliënten van GGZ Delfland hoog.

De Gezondheidsraad, het ministerie van VWS en het RIVM lijken zich in de vaccinatiestrategie niet of onvoldoende bewust van kwetsbare groepen die zijn opgenomen in GGZ-instellingen, zo vindt de Nederlandse GGZ. Iris Bandhoe, bestuurder van GGZ Delfland: “Het is toch absurd dat ouderen met lichamelijke én psychische aandoeningen in psychiatrische klinieken en kwetsbare, langdurig opgenomen psychiatrische cliënten een andere behandeling krijgen dan verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. Ze zijn allemaal even kwetsbaar, en hebben allemaal recht op dezelfde bescherming.” Ook is het zuur voor medewerkers. “Al die maanden hebben we alles op alles gezet om onze cliënten en medewerkers te beschermen én de zorg door te laten gaan, en dan worden we nu niet gezien.”

Ook bij cliënten zit het hoog. Marijke Mazer, namens de cliëntenraad: “Mensen met een psychische kwetsbaarheid voelen zich vaak al ongezien en niet gehoord. Het voelt nu als een bevestiging dat cliënten in de psychiatrie buitengesloten worden. Juist nu hebben onze cliënten behoefte aan duidelijkheid en verbinding met elkaar. Onze kwetsbare cliënten verdienen het net zo goed als de andere kwetsbare doelgroepen.”

De Nederlandse ggz, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en patiëntenorganisatie Mind zijn in gesprek met het Ministerie. Iris Bandhoe: “Er zijn nog geen concrete toezeggingen gedaan, maar ik hoop dat we onze patiënten en medewerkers snel kunnen laten weten dat zij met voorrang gevaccineerd kunnen worden.”

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden