De wisseling van het oude naar het nieuwe jaar


<p>Een oude nieuwjaarskaart</p>

Een oude nieuwjaarskaart

(Foto:)

De wisseling van het oude naar het nieuwe jaar

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

De laatste dagen van het jaar spreek ik veel mensen, oud en jong. De ouderen verlangen, soms toch wel naar de jaren van de sjoelbak en het klaverjassen. De jongeren, rond de 12/16 vragen mij: vertel eens hoe het vroeger was met oud en nieuw? Het is voor de jeugd moeilijk te begrijpen hoe wij in een tijd zonder TV, PC en mobieltje en toch fijne herinneringen hebben aan die tijd dat de familie gezellig bij elkaar was om het jaar te overdenken.

Het is een zeer moeilijk jaar wat we achter de rug hebben en we moeten vertrouwen hebben in wat 2021 ons gaat brengen. Het is jammer dat het familiegevoel steeds minder wordt, tsja de jeugd zoekt het liever bij elkaar. Het is nog maar zelden dat je bij mensen komt die zelf nog oliebollen en appelflappen bakken, het is zo makkelijk om tien stuks voor een paar euro te kopen. Met oudejaarsdag was het altijd druk in huis, alleen de mensen die moesten werken kwamen pas in de avond langs. Er waren en zijn mensen die het maar niets vinden en gewoon op tijd naar bed gaan. Al die handjes geven, dat gezoen en elkaar het beste wensen… niet iedereen is er dol op. Terug naar mijn oudejaarsavond wij hadden geholpen om alles piekfijn in orde te maken, pitten uit de appels halen in schijven snijden, het bakken deed onze moeder in de schuur. December is een maand van tegenstellingen, voor de een is het feest, de ander zit terug te denken wat geweest is. Maar laten we niet al te somber zijn, Sinterklaas is naar huis, de Kerstdagen zijn voorbij. Het vreemde van deze avond is dat je niet op iemand wacht, maar op een nieuw jaar, dus op de klok. Buiten loopt een oude baas en wacht op zijn opvolger, waarvan hij hoopt dat hij er een goed jaar van kan maken. Het huis waarin de jaren wonen, de vraag waar het oude jaar blijft zal voor ons altijd geheim zijn.

Als ik nu terugdenk, dan ben ik weer in ons huis in de Carthuijzerstraat, de kleine voorkamer waar werd geklaverjast, de huiskamer waar allerlei spelletjes werden gedaan om de tijd vol te maken.

Wij wensen U allen een gelukkig vooral gezond 2021!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden