Abel Willem Luyts van Kittensteyn, Delftse edelsmeden deel 9


<p>De noordzijde van de Markt waar Abel Willems woonde (foto Jeroen Stolk).</p>

De noordzijde van de Markt waar Abel Willems woonde (foto Jeroen Stolk).

(Foto: )

Abel Willem Luyts van Kittensteyn, Delftse edelsmeden deel 9

Het zal u niet ontgaan zijn dat Museum Het Prinsenhof dit jaar bijzondere aandacht besteedt aan Delftse edelsmeden. Dat is niet zonder reden want de edelsmeedkunst alhier stond op een bijzonder hoog niveau. Een edelsmid die zich tot de besten kon rekenen was Abel Willem Luyts van Kittensteyn, alias Abel Willems.

Door Jeroen Stolk

Delft - De vrouw van Abel en zijn twee leerjongens waren niet alleen de hoofdpersonen in het spannende jeugdboek ‘Gevaarlijk Geheim’, zij hebben daadwerkelijk geleefd. Abel werd omstreeks 1534 geboren. In 1646 werd hij leerjongen maar pas in 1573 meester, ongebruikelijk laat. Reden hiervoor was zijn reis naar Italië alwaar hij zich verder bekwaamd heeft in het ambacht.

Delftse jaren

Abel werkte in Venetië voor hertog De Medici, maar keerde na een aantal jaren terug naar Delft. Hier vestigde hij zich aan de noordzijde van de Markt in een pand genaamd ‘Montfoort’. Op de achterzijde van een Leidse akte werd iets opmerkelijks over Abel aangetroffen: een oproep voor een rijfeling (loterij) in Delft in 1578. Een loterij georganiseerd door niemand minder dan Abel Willems van Kittensteyn. De loterij vond plaats bij hem thuis op 17 juni 1578. Honderd loten gaf hij uit met juwelen als prijzenpot.

Illegaal

Het evenement zal een min of meer illegaal karakter gehad hebben omdat destijds niet zomaar toestemming werd verleend voor een particuliere loterij. Dit vermoeden wordt versterkt door het gegeven dat er geen bekendheid aan gegeven werd middels een gedrukte oproep, maar slechts via handgeschreven oproepen. Leiden als vindplaats van het document is niet bijzonder want zijn vrouw, zijn schoonzus en zijn leerjongen waren uit die plaats afkomstig. Goudsmid Abel Willems overleed in 1597. Hij werd op vier juni begraven in de Nieuwe Kerk.

Jeudgboek

Gevaarlijk Geheim is verkrijgbaar bij mijnbestseller.nl (ISBN 9789463185127) Ook verkrijgbaar als luxe uitgave en in het Engels.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden