Pas op voor babbeltrucs


Richard Smit in zijn wijk: Buitenhof
Richard Smit in zijn wijk: Buitenhof (Foto: )

Pas op voor babbeltrucs

Een misdaad waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden, zijn babbeltrucs. Die gebeuren aan hun eigen voordeur en tegenwoordig ook telefonisch. In diverse media wordt ervoor gewaarschuwd. “Maar,” zo zegt wijkagent Richard Smit, “de kracht zit in de herhaling.” Daarom waarschuwt Smit voor een paar gemene babbeltrucs en geeft een paar tips.

Door: Marie-Jet Eckebus

DELFT - Smit werkt al 19 jaar bij de politie. Hij is wijkagent in Buitenhof. Vooral de diversiteit van de wijk maakt dat hij zijn werk met plezier uitoefent. Een babbeltruc die recent in Delft voorkwam, was een hele gewiekste. “Voordat je het doorhebt, ben je al slachtoffer,” zegt Smit. Het slachtoffer wordt door een zogenaamde bankmedewerker opgebeld dat het spaargeld onveilig is. Het moet meteen naar een andere rekening overgemaakt worden. Dit is uiteraard de rekening van de oplichters. Even later komt er een zogenaamde medewerker van de helpdesk aan de deur. Die ‘helpt’ door iets achter de PC te doen en/of hij vraagt om de pincode en bankpas. Soms wordt de bankpas voor de ogen van het slachtoffer doorgeknipt. Maar de magneetstrip blijft intact en daarmee kan de oplichter alsnog pinnen. “Een medewerker van de bank komt nóóit bij u aan huis, vraagt nóóit om uw pasje of pincode,” zegt Smit. 

“Voordat je het doorhebt, ben je al slachtoffer”

Sommige oplichters maken misbruik van de coronasituatie. Ze bellen aan met de smoes dat ze het huis komen ontsmetten. “Of ze beweren dat ze van de thuiszorg zijn. Laat die persoon nooit zomaar binnen. Bel eerst de thuiszorg of het wel klopt,” waarschuwt Smit. Ook een goede tip: wanneer u in een flatgebouw woont en iemand meldt door de intercom dat hij de loodgieter is of iets dergelijks, doe niet open. Tenzij u een afspraak heeft. “Ouderen zijn opgegroeid in een tijd waar er een touwtje uit de brievenbus hing, daardoor zijn ze goedgelovig. Mocht u slachtoffer worden van een babbeltruc: meld het altijd aan de politie. Schaam u vooral niet. En verder: zet uw (elektrische) fiets dubbel op slot, scherm uw pincode af wanneer u betaalt en check eens of uw huis inbraakveilig is,” raadt Smit aan. Op naar een veilig 2021!

Meld het aan de politie!
Bent u onverhoopt slachtoffer geworden van een babbeltruc of een andere misdaad, doe altijd aangifte bij de politie. Bent u acuut in nood? Bel dan 112. Voor niet-spoedeisende zaken, belt u 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, belt u dan Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Neem ook eens een kijkje op www.politie.nl. Zo kunt u zien wie uw wijkagent is. Bent u digitaal vaardig? Installeer dan de buurtpreventie app. Handig om te zien of in uw buurt oplichters of inbrekers actief zijn.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden