Foto:

Sleutel schapenweide Laan van Groenewegen overgedragen

De gemeente Delft heeft op 4 januari de sleutel van de schapenwei Laan van Groenewegen overhandigd aan Natuurlijk Delfland. Er is eerder een overeenkomst getekend waarin Natuurlijk Delfland de weide beheert. Er komen ook schapen van de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert en bij het dagelijks beheer zijn acht bewoners betrokken.

Deze schapenweide is circa 50 x 30 meter groot en is één van de laatste open stukken in de wijk Voordijkshoorn. De schapenwei ligt nu aan een weg, die tot 1956 een vaart was en toen is gedempt en in een weg veranderd. De tuinders vervoerden hun producten naar de Delftse veiling in Den Hoorn. Een van de bewoners die bij het dagelijks beheer betrokken is, woont al 74 jaar in zijn huis aan de Laan van Groenewegen en heeft het allemaal meegemaakt. Naast zijn huis staat nog een stukje kas van vroeger.

De gemeente Delft heeft besloten dat dit gebiedje de functie van openbaar groen heeft. Met dit besluit zijn de bewoners en Natuurlijk Delfland erg blij, want we moeten zuinig zijn op het groen.

Natuurlijk Delfland heeft grote ervaring in het beheer van natuur, in Delft, Midden-Delfland en Westland circa 15 boomgaarden en vele tientallen knotbosjes in beheer.

Ook worden in Rijswijk, Delft en Pijnacker reuzenberenklauwen bestreden.

Wat is en doet Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland staat voor een natuurlijke leefomgeving. Een vereniging waarvan de leden actief bezig zijn met natuurstudie, natuureducatie en natuurbescherming. Via deze N’s komen we tot een duurzame en robuuste natuur.

Door excursies, lezingen, cursussen, inventarisaties, advisering en natuurbeheer worden deze doelen vormgegeven. De activiteiten zijn in drie categorieën te verdelen: voor de gezelligheid, voor mensen die meer willen weten en voor specialisten. Dit alles rond onderwerpen van de natuur bij ons in de buurt.

Elk jaar kent een groot thema. In 2021 is het thema Zaaien en maaien.

Ieder seizoen staat één plant of dier centraal om aandacht aan het thema te geven.

Natuurlijk Delfland voelt zich verantwoordelijk voor het Delflandse gebied, dat zich uitstrekt van de Noordzeekust tot aan de Rottemeren en tussen de A12 en de A20. Dit gebied bezit prachtige parken, cultuurlandschappen en natuurgebieden, ook particuliere tuinen worden steeds belangrijker voor de natuur.

Het werkgebied omvat de gemeenten Delft, Lansingerland, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Westland, Rijswijk en Ypenburg-Leidschenveen (Den Haag).

Natuurlijk Delfland is een afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland en ook een werkgroep van de Zoogdiervereniging en Ravon.

Meer informatie is te vinden op de website: www.knnv.nl/afdelingDelfland.

Natuurlijk Delfland beheert het Melarium het centrum voor natuur, bijen en kunst, een plek waar je rust, ruimte en inspiratie vindt aan het Melariumpad 11, Delft, vanaf de parkeerplaats Thijsseweg 11 is het 10 minuten lopen. Zie ook https://www.knnv.nl/afdeling-delfland/melarium-centrum-voor-natuur-bijen-en-kunst De Imkervereniging Delft verzorgt de bijen in het gebouw.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden