Dezelfde formule, grotere capaciteit


<p>Bouwtekening van de toekomstige entree van Filmhuis Lumen. Credits: Ronald Janssen Architecten uit Amsterdam.</p>

Bouwtekening van de toekomstige entree van Filmhuis Lumen. Credits: Ronald Janssen Architecten uit Amsterdam.

(Foto: Beeld: Ronald Janssen Architecten uit Amsterdam.)

Dezelfde formule, grotere capaciteit

Filmhuis Lumen verhuist, als alles volgens plan verloopt, in 2023 naar een nieuwbouw pand in Nieuw Delft. “Deze nieuwe locatie biedt de kans om onze capaciteit te verdubbelen en nog veel meer mooie films te draaien”, vertelt Han Heijmans, toekomstig voorzitter van het filmhuis.

Door: Annemarie Oorthuizen

DELFT - Filmhuis Lumen is sinds 1996 gevestigd aan het Doelenplein. Voor Lumen is nu echter de tijd aangebroken om te verhuizen. “Bij het bestuur speelde deze wens al langer. Het aanbod qua aantal films is namelijk groter dan we nu kunnen programmeren. Daarnaast hadden we in 2019 rond de 52.000 bezoekers. We zitten qua mogelijkheden op de huidige locatie dus echt aan ons plafond”, schetst Heijmans.

Veld 2.5

Het pand waar Filmhuis Lumen naartoe wil verhuizen, wordt gebouwd op veld 2.5 in het noordelijk deel van Nieuw Delft. “Het pand ligt straks aan het Van Leeuwenhoekpark, waar ook faciliteiten worden gemaakt voor openluchtvoorstellingen. In het pand zelf komen vier bioscoopzalen. Eén hiervan wordt een multifunctionele zaal met een opklapbare tribune die ook gehuurd kan worden door andere partijen voor concerten en theater. Met deze capaciteit verwachten we een toename van het aantal bioscoopbezoekers van 50%.”

Nog niet definitief

De plannen voor de verhuizing zijn nog niet definitief geeft Heijmans aan: “We zitten nu in de fase van het voorlopige ontwerp. Het definitieve ontwerp van het pand zal rond de zomer afgerond worden. Eind 2021 beslissen we of we het koopcontract ondertekenen. De bouw zelf zal rond de 18 maanden duren. Als alles voorspoedig verloopt, zouden we in 2023 over kunnen. Heijmans houdt wel een slag om de arm: “De verhuizing kan alleen doorgaan als de zalen de bezetting van voor de coronacrisis kunnen hebben.”

We worden absoluut geen commerciële bioscoop

“Het pand aan het Doelenplein is ons eigendom en zal verkocht worden”, vertelt Heijmans. “De opbrengst van de verkoop gebruiken we voor de financiering van het nieuwe pand. Daarnaast hebben we financiële reserves die we willen gebruiken voor de verhuizing. Dat we nu dicht zijn vanwege de coronamaatregelen is wel een strop, omdat we die reserves nu moeten aanspreken om de sluiting op te vangen.”

Ongedwongen sfeer

“Onze doelstelling is het verbeteren van het filmklimaat in Delft en omgeving. We hebben absoluut geen ambities om een commerciële bioscoop te worden. We blijven een filmhuis, met een ongedwongen en familiaire sfeer voor zowel het publiek als voor onze vrijwilligers. Op de nieuwe locatie willen we dan ook dezelfde look-and-feel behouden als in het pand aan het Doelenplein.”

Nieuwe voorzitter

Ook voor Heijmans zelf staan er veranderingen voor de deur. “Vanaf 1 februari neem ik het stokje over van Ted Barendse en word ik, na twee jaar penningmeester te zijn geweest, de nieuwe voorzitter van Stichting Filmhuis Lumen!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden