Hulp voor gedupeerden toeslagenaffaire


<p>Belastingspreekuur in de bibliotheek</p>

Belastingspreekuur in de bibliotheek

(Foto: Hans Ouwerkerk)

Hulp voor gedupeerden toeslagenaffaire

De gemeente Delft wil de gedupeerden van de toeslagenaffaire helpen. Gedupeerde ouders kunnen zich aanmelden bij de gemeente als zij door de toeslagenaffaire andere problemen hebben gekregen. 

 De Belastingdienst heeft tussen 2005 en 2019 duizenden ontvangers van kinderopvangtoeslag onterecht als fraudeur aangewezen. Daardoor kregen deze ouders geen kinderopvangtoeslag meer en moesten veel ouders de toeslagen ook nog terugbetalen. Veel gezinnen kregen daardoor grote financiële problemen. 

Herstelregeling

In december is aangekondigd dat gedupeerde ouders 30.000 euro krijgen als compensatie. Dat bedrag zal worden uitgekeerd aan ouders die bij de Belastingdienst al bekend zijn als gedupeerde. Gedupeerde ouders die nog niet bekend zijn en geen contact hebben gehad met de Belastingdienst, moeten zich zelf aanmelden bij de Belastingdienst. 

Zelf aanmelden bij gemeente

Veel gezinnen kwamen door de toeslagenaffaire niet alleen in de financiële problemen. Zij werden bijvoorbeeld ziek, of raakten hun baan kwijt. De gemeente Delft komt graag in contact met deze ouders. Helaas weet de gemeente niet welke ouders gedupeerd zijn, omdat de Belastingdienst geen persoonsgegevens mag doorgeven. Bent u gedupeerd door de Belastingdienst? Meld u zich dan alstublieft bij de gemeente. Dat kan op www.delft.nl/toeslagenaffaire. 

“U staat er niet alleen voor”

Voor zover bekend zijn er 58 gedupeerde ouders in Delft. Wethouder Karin Schrederhof van Armoedebeleid: “Het is vreselijk wat deze ouders hebben meegemaakt. Het liefst nemen we zelf direct contact op met al deze ouders om hulp aan te bieden. Bijvoorbeeld bij schulden of voor een doorverwijzing naar een andere hulpverlener. Maar omdat dat nu eenmaal niet kan, is het belangrijk dat ouders zich zélf bij ons melden. U staat er niet alleen voor!”

Online bijeenkomst voor gedupeerden

Op 19 januari 2021 van 20.00-21.30 uur organiseert de Belastingdienst een online bijeenkomst voor gedupeerde ouders. Er kunnen dan vragen worden gesteld aan:

Alexandra van Huffelen, staatssecretaris van Toeslagen Anne Coenen, directeur van de herstelorganisatie bij Toeslagen Julien Spliet, programmadirecteur Beleid & Uitvoering Herstel Toeslagen

Aanmelden voor deze bijeenkomst kan op de website van de belastingdienst.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden