Het vallende kabinet


<p>Tijn Noordenbos - De tafel van Delft</p>

Tijn Noordenbos - De tafel van Delft

(Foto: Viona de Jong)

Het vallende kabinet

Het kabinet is gevallen, met een donderend geraas viel de door hun zelf opgetuigde steiger uit elkaar, nog een paar duizend slachtoffers met zich meeslepend. Waarom is dit nu gebeurd vroegen we ons met z’n allen af. De onderzoekscommissie kwam met het oordeel en dat loog er niet om. Toch kostte het Rutte en zijn ploeg nog vele dagen voordat men besloot de stekker uit hun bouwwerk te trekken.

Dan rijst gelijk de vraag: 'wie is hier schuldig aan?'. En zoals altijd is niet één persoon de verantwoordelijke, het is een hele ketting aan verantwoordelijken. Rutte sprak namens het hele kabinet dat ze zich schamen voor wat er de slachtoffers is aangedaan. Duizenden inwoners van dit uiterst beschaafde land zijn jarenlang ten onrechte beschuldigd van fraude. Duizenden inwoners van dit land hadden niks fout gedaan en kregen het niet voor elkaar om dit aan te tonen. Bedragen tot over de €100.000,- moesten terugbetaald worden, wat vaak tot gevolg had dat mensen hun huis, auto, baan en familie kwijtraakten door alle ellende waar ze mee te maken kregen.

De politiek had het over systeemfouten en dat we van deze catastrofe moeten leren hoe we het voortaan anders zouden moeten doen. De politici stonden al weer klaar om na de verontschuldigingen aan de slag te gaan om het nu heel anders te gaan doen. Er waren grote fouten gemaakt, maar dat lag voornamelijk aan een fout systeem. Dus eigenlijk was het moeilijk om echte daders van dit wanbeleid aan te wijzen. Ambtenaren deden wat de politiek bedacht had en de politiek deed weer waar het volk om gevraagd had, namelijk streng fraude bestrijden. Oké opgelost geef de slachtoffers wat geld en weer verder met wat gebeuren moet. Corona dwingt ons om nuchter door te gaan.

Maar de toeslagenaffaire is veel ernstiger dan het virusprobleem. Het virus is een toevallige aanwezige die de evolutie ons nou eenmaal gebracht heeft. Daar kan geen mens iets aan doen, het is de natuur. Maar de toeslagen ellende is veroorzaakt door mensen, door inwoners van Nederland, dat bijna perfecte landje waar de inwoners erg hoog scoren op de tevredenheidslat. Wat deze duizenden slachtoffers is aangedaan, een aanslag op hun vertrouwen in onze rechtstaat, is gewoon veroorzaakt door mensen. Mensen zoals jij en ik, zoals je buurman, of -vrouw zoals je kennissen en vrienden die je op een verjaardag tegenkomt. Het zijn mensen die gewoon na de vrijdagmiddagborrel op het werk zeggen, prettig weekend en maandag bij het koffieapparaat weer vragen hoe het weekend was. Heel gewone mensen, ambtenaren, hoge ambtenaren, deurwaarders, rechters, Kamerleden, fractieleden, ministers en ook een minister-president. Jarenlang hebben mensen rampzalige verhalen aangehoord en gewoon gedacht: 'tja hoor eens het staat nu eenmaal in de wet'. En bijna niemand die zei: 'dit kan ik voor mijn geweten niet meer doen'. We kennen hele nare voorbeelden uit de geschiedenis waar dit gedrag op uit kan lopen.

Onze minister-president vertrouwt erop dat het volk wel juist zal kiezen over twee maanden. Ik ben heel benieuwd.

Gastcolumn van Tijn Noordenbos, kunstenaar, ondernemer en talkshowhost

Gastcolumn

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden