Documentaire over Jules de Corte


Ernst de Corte voor de kapel waar zijn vader nog optrad
Ernst de Corte voor de kapel waar zijn vader nog optrad (Foto: Gitta Fleuren)

Documentaire over Jules de Corte

Medio februari zendt de NPO een documentaire uit over de bekende liedjesschrijver, zanger, dichter en pianist Jules de Corte. We spraken zijn zoon, Delftenaar Ernst de Corte, over zijn vader, zijn periode in Delft en zijn muziek.

Door Gitta Fleuren

Delft- ‘ Ik zou weleens willen weten: waarom zijn de mensen zo moe?”, vroeg Jules zich af in zijn beroemde lied uit 1957. Het werd een meesterwerk en evergreen die door een groot deel van de huidige generatie nog wordt meegezongen.

Delft

Op het blindeninstituut raakte Jules bevriend met Delftenaar Wim van Zon. Hij wilde hem graag weerzien toen hij het blindeninstituut had verlaten. Zo kwam de zanger in Delft terecht en ontmoette zijn vrouw toen hij muziek hoorde uit het huis waar hij langsliep. Ernst: “Mijn moeder kwam uit een muzikaal gezin. Mijn vader speelde mee op de piano.” Het gezin de Corte woonde op kamers in de Theresiastraat, bij oma op de Nassaulaan en na een paar tussenjaren in Hilversum op de Sint Jorisweg. Het huwelijk strandde eind jaren ‘60. Na de scheiding vertrok Jules naar Brabant.

Muziek

Ernst nam het zijn vader kwalijk dat hij wegging en lang was er een afstand. “Tot het moment dat mijn vader opnamen kwam maken in de studio waar ik als muzikant werkte. Ik ging mijn vaders muziek spelen. Een wereld ging voor me open. Ik heb mijn vader via zijn muziek leren kennen. Ons contact herstelde. In 1996 overleed hij. Ons verhaal was nog niet af”. Jules de Corte liet 3000 liedjes, teksten en gedichten achter. Ernst heeft zich grondig in het materiaal verdiept.

Verontwaardiging

“Mijn vader was een geweldige componist en muzikant en dat combineerde hij met bevlogen teksten. Hij moest zingen over alles wat hij niet vond kloppen. Wim Sonneveld heeft hem wel eens omschreven als iemand met een goedaardige verontwaardiging. Hij was eerder vragend dan stellend. Toen al zag hij dat “de computer naast God zou gaan regeren” en “mensen nummers worden”.

Actueel

Een tekst die nu actueel zou zijn? Ernst: “De wereld waar ik van droom. Je vindt er geluk en rust. Je voelt je nooit verlaten. je kunt met de mensen praten. En spelen naar hartelust.” Vooral dat: je kunt met de mensen praten. dat ontbreekt in deze tijd. het is moddergooien. Als je praat kun je elkaar begrijpen”.

Combo

Ernst wil na de coronacrisis met een tweede liedjesprogramma gaan optreden samen met pianist Izak Boom en contrabassist Pieter Althuis. Een naam hebben ze nog niet. “mijn vader zei altijd: ‘als ik een combo heb noem ik het: De Corte en Consorten.’ Misschien is dat iets.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden