“Ik weet niet of God bestaat”


Sjoerd Jansen in zijn huiskamer
Sjoerd Jansen in zijn huiskamer (Foto: )

“Ik weet niet of God bestaat”

Sjoerd Jansen wordt binnenkort 70 en viert tevens zijn 60-jarig jubileum bij de scouting. Sinds kort is hij contactlid voor de in Delft en omstreken wonende remonstranten, vanuit de Haagse remonstrantse gemeente. In zijn eclectisch ingerichte woonkamer vertelt hij over het geloof, scouting en andere zaken die hem bezighouden. Hij heeft zijn eigen filosofie.

Door: Marie-Jet Eckebus

DELFT - Sjoerd Jansen werd geboren in Rotterdam, als oudste in een gezin waar later twee broers bij kwamen. Zijn vader was remonstrants, zijn moeder doopsgezind. “Toen ik mijnbouwkunde in Delft ging studeren, kwam ik in aanraking met de remonstrantse studentenkring. Ik overwoog of ik remonstrants of doopsgezind wilde worden. Uiteindelijk koos ik voor de Remonstrantse Broederschap, omdat die geloofsstroming meer filosofisch en erudiet is,” zegt hij. “Het woord Broederschap duidt verbondenheid aan. Het is jammer dat het zo’n mannelijk woord is, maar we hebben er geen ander woord voor in het Nederlands.” Hij deed belijdenis bij dominee Bloemendaal, wel bekend onder oudere Delftenaren. Met verve vertelt Jansen over de oprichting van de Remonstrantse Broerderschap. De Synode van Dordrecht probeerde een eind te maken aan het conflict tussen remonstranten (arminianen) en contraremonstranten (gomaristen). De remonstranten verzetten zich met name tegen de leer van de predestinatie. “De remonstrantse voorgangers werden tijdens de Synode van Dordrecht uit de vergadering weggezonden en uit de Republiek verbannen, dit leidde tot de oprichting van de Remonstrantse Broederschap in 1619. Stadhouder Maurits was een gomarist. Frederik Hendrik, de opvolger van Maurits, was gematigder. Hij stond de remonstranten toe.”

Remonstrantse kerk Delft

Ook in Delft was er een remonstrantse gemeente met een kerkgebouw aan de Oude Delft. Deze werd in 2019 opgeheven. “De kerk en de bijgebouwen zijn verkocht. In de bijgebouwen wonen studenten. De kerk is verkocht aan een partij die een goede bestemming wil geven aan het gebouw. De Haagse remonstrantse gemeente biedt nu een tehuis voor de Delftse remonstranten,” vertelt Jansen. “De Remonstrantse Broerderschap is liberaal. Lang voordat het homohuwelijk werd ingevoerd, zegenden wij al relaties van paren van gelijk geslacht in. Zelf weet ik niet zeker of God bestaat.” Er zijn veel interpretaties van de Bijbel mogelijk. Daarover discussieert Jansen in verschillende gespreksgroepen. “We moeten het in de context van die tijd plaatsen,” zegt Jansen. Als nieuwbakken contactlid brengt Jansen kaarten langs bij mensen die tot de Broederschap behoren en belt hen om een praatje te maken. Verder houdt Jansen zich intensief bezig met scouting op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Daarnaast laat hij zijn baritonstem klinken in een koor en een cantorij.

Die activiteiten liggen nu stil. Jansen geeft er een positieve draai aan: “Nu heb ik meer tijd om te lezen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden