De quantumcomputer: het rekenwonder


<p>In februari 2019 opende koning Willem Alexander het Delftse Quantumlabm (foto: Microsoft).&nbsp;</p>

In februari 2019 opende koning Willem Alexander het Delftse Quantumlabm (foto: Microsoft). 

(Foto: Microsoft)

De quantumcomputer: het rekenwonder

Het onderzoek naar het bouwen van een quantumcomputer was vorige week vol in het nieuws. Deze keer vanwege een tegenvaller: het Majoranadeeltje, belangrijk voor de ontwikkeling van een quantumcomputer, bleek misschien toch niet ontdekt te zijn in een onderzoek in 2018.

Door: Martijn Boerkamp

Delft - Een quantumcomputer: het onderzoekscentrum QuTech in Delft zit vol met onderzoekers die hard aan het werk zijn om er eentje te bouwen. Maar over de hele wereld willen ze zo snel mogelijk een quantumcomputer hebben. Wat is nou zo bijzonder aan deze computer? De belofte van deze computer is dat het een stuk sneller gaat, je zou hem de Ferrari onder de computers kunnen noemen.

Hoe het werkt

Om uit te leggen hoe dat in zijn werk gaat, gaan we eerst even naar een normale computer. Die lijkt voor de meesten best ingewikkeld, maar eigenlijk valt dat mee. Want het enige waar een normale computer mee werkt zijn nulletjes (0) en eentjes (1). Alle informatie, wat je bijvoorbeeld downloadt of verzendt, bestaat uit nulletjes en eentjes. Dat is vaak een hele lange reeks, eentje die zo lang is, dat als je die uit zou printen, je makkelijk een rits getallen van hier tot de maan hebt. Een quantumcomputer is net iets anders. Bij een quantumcomputer heb je niet alleen een nul en een één. Om dat uit te leggen kijken we naar hoe een quantumcomputer werkt. Een quantumcomputer werkt op het principe van quantumdeeltjes. Dit zijn hele kleine deeltjes. En deze hele kleine deeltjes ervaren de wereld heel anders dan wij dat doen. Dit is zó anders, dat je zelfs kan zeggen dat quantumdeeltjes andere natuurwetten hebben.

Nullen en enen

Om uit te leggen hoe anders dat is, gaan we even terug naar de normale computer, dat dus de nul en de één gebruikt. Stel je nu eens voor dat je twee deuren naast elkaar hebt staan. De eerste deur stelt de nul voor en de tweede deur de één. Je moet dan kiezen uit twee mogelijkheden, je kiest voor de nul óf de één. Een quantumdeeltje hoeft niet te kiezen. Die gaat gewoon door beide deuren tegelijk. En het kan ook nog eens door de muur. Hoe kan dat? Het is heel moeilijk voor te stellen als je het vergelijkt met de normale wereld, maar een quantumdeeltje kan op meerdere plaatsen tegelijk zijn. En als je dat kan, dan wordt het leven een stuk makkelijker. Waarom kan een quantumcomputer nu zo snel rekenen? Als je denkt aan de twee deuren, dan zie je dat de normale computer twee mogelijkheden heeft. Maar bij een quantumcomputer hoeft dit niet per sé een nul of een één te zijn, want het kan ook ergens daartussenin. Dat zijn bij elkaar een hele hoop mogelijkheden. En als je al die mogelijkheden in één keer kan berekenen, dan krijg je een hoop werk gedaan.

Wanneer kunnen we dan een quantumcomputer kopen? Onderzoekers werken er hard aan. Maar misschien laat het tegenvallende resultaat over het belangrijke Majoranadeeltje zien dat we nog iets langer moeten wachten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden