Voorkom vorstschade aan leidingen


<p>Bevroren water zet uit. Dit kan leiden tot breuken in de leidingen. (Foto: Dunea)</p>

Bevroren water zet uit. Dit kan leiden tot breuken in de leidingen. (Foto: Dunea)

(Foto: )

Voorkom vorstschade aan leidingen

Het vriest momenteel stevig. Als het zo koud is kunnen waterleidingen en verwarmingsbuizen bevriezen. Hierdoor kunnen er breuken in de waterleiding ontstaan, met als gevolg lekkages. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kan de kans op schade echter zo klein mogelijk worden gehouden.

Zoetermeer - “Als het een paar dagen achter elkaar vriest, zien we het aantal storingen bij onze klanten toenemen”, zegt Piet Eikelenboom, specialist infra bij Dunea. “Vooral in wat oudere huizen, die minder goed geïsoleerd zijn, wil er nog wel eens een watermeter of aansluitleiding kapot vriezen. Het water zet uit door bevriezing en daardoor komen er breuken in de watermeter en aansluitleiding. Ook als de vorst weer voorbij is krijgen we nog meldingen van eerder bevroren watermeters en leidingen. Zonde natuurlijk, want met eenvoudige ingrepen kun je de meeste schade voorkomen.”

Die ingrepen zijn: zet de thermostaat op minimaal 10 graden Celsius en draai in het hele huis de radiatoren open. Zorg dat de cv-pomp blijft draaien en stel de ketelwatertemperatuur in op minimaal 50°C en uw warmwatertoestel (boiler) op minimaal 60°C. Controleer ook of de hoofdkraan goed sluit. Mocht er een defect aan de waterleiding ontstaan, dan wordt zo eventuele waterschade voorkomen. Isoleer de meterruimte goed en plaats eventueel tochtstrips als deuren niet goed sluiten. Is in dezelfde ruimte een gasmeter aanwezig? Ventileer de ruimte dan regelmatig om vochtvorming te voorkomen. Pak eventueel de watermeter, hoofdkraan en toevoerleiding tijdelijk in met isolerend materiaal. Bij vorst kunnen (buiten)kranen en leidingen in onverwarmde ruimten het best apart worden afgesloten en afgetapt. De leidingen zijn meestal ingedeeld in groepen, die zijn af te sluiten met de bijbehorende stopkraan. Het aftappen gaat als volgt: draai de stopkraan van de leidingen in een onverwarmde ruimte dicht. Open nu het aftapkraantje en vang het water op. Zet ook alle andere kranen open en laat alle leidingen leeglopen. Sluit tenslotte het aftapkraantje en de waterkranen.

Vergeet niet om na de vorstperiode de leidingen door te spoelen. Laat de kraan druppen. Daardoor blijft het water door de leidingen stromen en kan het niet bevriezen. Dit kost misschien 2 euro, echter het vervangen van een bevroren watermeter kost meer geld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden