Petra Gerritsma en Roland Dijkman van het Stads-koffiehuys met het 'broodje bikkel' Foto: Fred Leeflang
Petra Gerritsma en Roland Dijkman van het Stads-koffiehuys met het 'broodje bikkel' Foto: Fred Leeflang (Foto: )
Delftenaar van de week

Petra trakteert zorgpersoneel op broodjes

De Delftse Petra Gerritsen (50) vond het teleurstellend hoe snel de waardering voor het zorgpersoneel het afgelopen coronajaar wegebde. Daarom bedacht ze in de kerstvakantie een actie om mensen die werkzaam zijn in de zorg een hart onder de riem te steken: met ‘broodje bikkel’ trakteerde ze hen op een heerlijke lunch.

Delft - Petra is werkzaam als duurzaamheidsmanager en vindt dat ze bevoorrecht is: “Ja, je merkt dat er nu twee soorten mensen zijn. Mensen die aan de goede kant van de crisis zitten, zoals ik, en mensen die aan de minder goede kant ervan zitten. Daarom ben ik deze actie begonnen. Het ziekenhuispersoneel wordt al een jaar geconfronteerd met een hausse aan patiënten. We hebben vorig jaar even voor ze geapplaudisseerd, maar die blijk van waardering verdween snel. Ik hoor verhalen dat ze het nu zelfs zwaarder hebben. Patiënten reageren kortaf, zijn ongeduldiger. Het is ongelooflijk zwaar om in de zorg te werken.”

Broodje Bikkel

Toen het idee voor het zorgbroodje geboren was, zocht Petra contact met het Stads-Koffyhuis: “Daar werken mensen met een beperking die door de crisis nu veel thuis zitten, dus ik dacht als zij aan de slag kunnen, is er sprake van een win-winsituatie.” In overleg met eigenaar Roland Dijkman koos Petra voor een vegetarisch broodje, waarmee het Stads-Koffyhuis eerder de prijs van het ‘Lekkerste broodje van Nederland’ won. Petra: “Het is een meergranenbroodje met rucola, gegrilde courgette, zoete tomaatjes, kappertjes, pecannoten en romige burrata.”

Petra verzon de pakkende naam ‘broodje bikkel’ en startte een inzamelingsactie op internet om het broodje te kunnen bekostigen. De eerste week werd er € 1.000,- ingezameld. Inmiddels staat de teller op € 2.289,-. “Ik hoop geld in te zamelen voor 2.000 broodjes, zodat ik ook het personeel in verpleeghuizen kan verrassen met een broodje bikkel. Over het broodje wil ze dit nog kwijt: Het is coronaproof. De broodjes zijn apart verpakt, zitten in een doosje waarop staat ‘Bedankt, bikkel!”

Geboren in Delfts ziekenhuis

Petra kwam vijftig jaar geleden ter wereld in het ziekenhuis, waar ze nu broodjes langs brengt. “Ik ben in Delft geboren, maar niet getogen. Toen ik een half jaar oud was trokken mijn ouders weg uit Delft.” Na haar studie Milieukunde in Groningen streek Petra in 1994 weer neer in Delft: “Ik heb het hier enorm naar mijn zin. Delft en Groningen zijn goed vergelijkbaar.” Petra woont in het Westerkwartier en is betrokken bij een actie van buurtbewoners om de wijk te vergroenen: “Zo hopen we dat meer bewoners een geveltuintje willen aanleggen, maar die actie starten we over een half jaar. Nu wil ik mijn vrije tijd gebruiken voor de bikkelbroodjes. Het zou mooi zijn als iedere Delftenaar een broodje doneert aan het zorgpersoneel.

Een goed gevoel

Petra is trots dat haar actie zo enthousiast onthaald wordt: “Ja, ik zei al dat het een win-winsituatie is (steun zorgpersoneel, support lokale ondernemers), maar er is nog een derde element: mensen die doneren en ikzelf krijgen een goed gevoel hiervan.”

Het wordt spannend hoeveel broodjes er de komende weken rond gebracht kunnen worden. Het is mooi dat burgemeester Marja van Bijsterveldt heeft aangekondigd dat ze op haar Facebook-account een appèl wil doen op Delftenaren om mee te doen met Petra’s actie.

Wie ook wil doneren, kan terecht op www.whydonate.nl/fundraising/broodje-bikkel-delft/nl

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

'Na het applaudisseren verdween de waardering'

Jan van der Mast

Indebuurt.nl/delft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten