<p>Alleen voor de foto gingen de mondkapjes even af (foto: Els de Wit)</p>

Alleen voor de foto gingen de mondkapjes even af (foto: Els de Wit)

(Foto: )

Straatnamenproject gestart in Des Indes

Afgelopen maandag was het statige en chique hotel Des Indes aan het Lange Voorthout dé locatie voor de lancering van het Delftse- Haagse eerbetoon aan de grote bands en muzikanten die Delft en Den Haag de afgelopen 60 jaren hebben voortgebracht.

Den Haag - Muziekjournalist Martin Reitsma liet zich vergezellen door zijn erevoorzitter van het comité van aanbeveling: Paul van Vliet en projectambassadeurs topfotografe Patricia Steur en de bekende cabaretier Sjaak Bral. Ook werd vrijdag de petitiesite opengesteld waar mensen hun digitale handtekening kunnen plaatsen ter ondersteuning van het plan, dat verder een Walk of Fame én een standbeeld voor Golden Earring omvat. Inmiddels hebben al meer dan 1200 mensen getekend. Eind maart zullen de handtekening worden overhandigd aan stedelijke straatnamencommisies en vertegenwoordigers uit de lokale politiek. Diverse lokale partijen hebben al positief gereageerd op het initiatief van Reitsma. Reitsma noemt de reacties tot nu toe bemoedigend en een goede stimulans. Ook van René van Blijswijk beheerder van Facebookpagina 'Den Haag beatstad nummer 1' ontvangt hij veel steun.

Veel media-aandacht

In het ochtend TV programma van WNL op NPO 1 was afgelopen dinsdag een minutenlang item te zien over zijn plan voor dit eerbetoon aan belangrijke popbands én een standbeeld voor Golden Earring. Ook Stadsradio Delft deed een interview met hem afgelopen week. Op donderdag waren er bij Marcello’s Art Factory and Rock Gallery in Den Haag filmopnames door Omroep Midvliet. Ook Den Haag TV nam afgelopen zaterdag een special op met hem, met muzikale omlijsting door de bekende band Roeck. Reitsma is al sinds 2017 bezig om draagvlak te creëren voor dit plan bij politiek en bevolking en weet zich gesteund door tal van bekendheden uit de cultuur en politiek. Delft kent eveneens een rijke muziektraditie met onder meer de Tee Set en later After Tea en in de jaren zeventig Alquin en Nico Haak en zijn Paniekzaaiers Voorts in de jaren tachtig The Mo. Ook Robert Jan Stips van Supersister, Golden Earring en The Nits woont in Delft. Kortom ook voor de Delftse muzikanten moet er een eerbetoon komen vindt Reitsma. Jimmy Tigges, Delfts muziekjournalist en zangeres Hilde Marchal steunen hem als ambassadeur.

Petitie op Petities.nl

Haagse topbands hebben hun stad tot ver binnen en buiten onze landsgrenzen naam en faam bezorgd. De indorock-groepen fungeerden als leermeesters voor latere bands. Zoals de The Tielman brothers en The Eastern Aces en nog veel meer. Dit alles droeg eraan bij dat de stad een hoofdrol zou spelen bij het ontstaan van de Nederpop. Miljoenen mensen hebben genoten en genieten nog.

De petitie is te vinden op eerdehaagsemuzikanten.petities.nl (ook voor Delft).

Van de redactie

Delft kent ook een rijke muziektraditie

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden