<p>Het Oude en Nieuwe Gasthuis aan de Koornmarkt</p>

Het Oude en Nieuwe Gasthuis aan de Koornmarkt

(Foto:)

Ziekenhuizen in Delft, het oudste in Nederland

Terug in de Tijd met Henk van der Beek

We hadden er in de stad drie van verschillende aard: Het Hippolytus Ziekenhuis aan de Phoenixstraat was Rooms Katholiek met veel nonnen als verpleegsters. Op het Oude Delft was het Ziekenhuis ,,Bethel” Protestant Hervormd. Op de Koornmarkt hadden we een openbaar ziekenhuis het Oude en Nieuwe Gasthuis, de oudste van de drie!

Dit jaar, 2021, is het totale ziekenhuis 767 jaar oud, daar is heel wat aan voorafgegaan. Het Reinier de Graafgasthuis is van dezelfde leeftijd omdat een van haar rechtsvoorgangsters het Oude (Nieuwe) Gasthuis is. De gezamenlijke geschiedenis van deze instellingen bestrijkt de gehele middeleeuwen, in 1572 kwam er een einde aan toen het Koningsveld werd gesloopt. Het is alleszins waarschijnlijk dat we deze stichting op het conto mogen schrijven van Ricardis, die ,,haar” stad immers in vele opzichten opstootte in de vaart der volkeren.

Het Delftse gasthuis stond aan de Koornmarkt waar het bleef staan tot 1968. Zij moesten toen verhuizen naar de Westlandseweg, dat heeft niet lang geduurd, het was de bedoeling dat we één ziekenhuis kregen. Na de fusie in 1980 raakte het Oude en Nieuwe Gasthuis niet alleen zijn naam kwijt maar ook zijn gebouw. Na de fusie zegevierde het geloof het werd een B gebouw ,’Bethel’ en een H gebouw ‘Hippolytus’. Toen het oudste ziekenhuis er bij betrokken werd is het één naam geworden Reinier de Graafgasthuis.

Wat we nu hebben staan kunnen we trots op zijn, in de loop der jaren ben ik wel vertrouwd geraakt met het personeel in alle geledingen. Wat ik meegemaakt heb op zondag Valentijnsdag is een groot compliment waard, ik werd niet goed en raakte buiten bewustzijn. Mijn vriendin belde de ambulance die er binnen tien minuten was, ze hebben er alles aan gedaan om mij weer overeind te krijgen. Toen ik weer bij kwam stonden er twee vreemde mensen boven me, ik lag op de grond, die met mij probeerden te praten Het was een jonge vrouw en een jonge man, uit de ambulance, prettige mensen maar ze vonden het wel nodig om mij naar het ziekenhuis te brengen. Daar kwamen gelijk verplegend personeel naar me toe, zij hebben alles aan me gedaan zodat ik om half elf weer naar huis kon.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden