Vlnr. Peter Oosterwijk, Ashlynn Driehuijs en Celine de Kok
Vlnr. Peter Oosterwijk, Ashlynn Driehuijs en Celine de Kok (Foto: )

Een bucketlist, ook voor ouderen

Middenin de wijk Hof van Delft ligt woonzorgcentrum De Lindenhof. De Lindenhof valt onder de overkoepelende organisatie Pieter van Foreest. Sinds 1 januari is Peter Oosterwijk de nieuwe teammanager op deze locatie. Hij en zijn team hebben uiteraard te maken met de coronacrisis. Dat is niet gemakkelijk. Oosterwijk wil daarom graag zijn collega’s in de zorg in het zonnetje zetten.

Door Marie-Jet Eckebus

DELFT - Naast Peter Oosterwijk schuiven twee jonge collega’s aan: VIG’er (Verzorgende Individuele Gezondheidszorg) Celine de Kok en leerling VIG’er Ashlynn Driehuijs. Zij hebben van dichtbij meegemaakt hoe ernstig corona kan zijn. Een aantal bewoners is overleden aan de gevolgen van het virus, anderen waren zwaar ziek. “Het was zwoegen,” vat Oosterwijk de afgelopen periode samen. Het was al een hele klus om het rooster rond te krijgen. “We kregen te maken met zieke collega’s of collega’s die in quarantaine zaten. We waren genoodzaakt ZZP’ers en uitzendkrachten in te zetten. Deze mensen moesten uiteraard ingewerkt worden en dat gaf weer extra belasting.” Ondanks de zware tijd die ze doormaken, zijn Celine en Ashlynn niet ontmoedigd geraakt. Enthousiast en gemotiveerd gaan ze elke dag weer aan het werk. “Bij Pieter van Foreest doen we er alles aan om de medewerkers te beschermen tegen leed en overbelasting,” zegt Oosterwijk. “Mocht zich ooit een nieuwe crisis aandien, dan hebben we een noodplan achter de hand. We hebben een stevig, vast team met mondige mensen en we horen graag wat hun ideeën zijn.”

Plannen bedenken

Onderweg van zijn woonplaats Gouda naar Delft bedenkt Oosterwijk heel wat plannen. “Onze cliënten hebben recht op goede zorg. Niet alleen praktisch, maar ook op het gebied van zingeving,” vindt hij. De piramide van Marslow is daarbij een leidraad. Dit model is een ordening van menselijke behoeften. In de top van de piramide staat ‘zelfrealisatie’, wat door Oosterwijk wordt vertaald als ‘bucketlist’. Op de bucketlist van jongeren staat wellicht een wereldreis, maar waarom zouden ouderen geen kunnen bucketlist hebben? “Juist in de laatste fase van het leven, moet je alles aangrijpen wat in je hoofd zit,” vindt Oosterwijk. Celine hoorde van een mevrouw dat ze graag een keer naar Spanje wil. Maar het zit soms ook in kleinere dingen. “Een meneer had als wens om nog eens in bad te gaan. Wij hebben hier een bubbelbad en daar heeft hij lekker in gezeten,” vertelt Celine.

“We willen ook graag de buitenwereld bij ons betrekken,” zegt Oosterwijk. “Een peuterklas die op bezoek komt, bijvoorbeeld. Ik wil hier een ruimte vrijmaken, waar een schaakclub of een handwerkgroep gebruik van kan maken.” Oosterwijk denkt in mogelijkheden en heeft het gevoel dat hij bij Pieter van Foreest volop met zijn ideeën uit de voeten kan. “Mijn sollicitatiegesprekken voelden als een warm bad. Ik dacht meteen: hier wil ik werken.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden