Gemeente maakt Delflandplein veiliger

Fietsers kunnen volgend jaar veiliger over het Delflandplein fietsen. De gemeente wil snel beginnen met de voorbereiding van een serie maatregelen. De belangrijkste maatregel is dat fietsers in één richting gaan fietsen op de fietspaden rondom het plein. Nu fietsen ze in twee richtingen en zien automobilisten hen niet altijd goed aankomen. 

Ook de inrichting van het Delflandplein verbetert. Minder markering en begroeiing maken het Delflandplein overzichtelijker. En het fietspad krijgt een rondere ligging rondom de rotonde. Fietsers moeten op een natuurlijke wijze met het autoverkeer mee over de rotonde gaan fietsen. Want het is niet de bedoeling dat zij tegen de richting in fietsen. De gemeente gaat letten op de naleving. Als dat nodig is volgt een gedragscampagne en extra handhaving.

Verkeersveilig

De nieuwe inrichting van het Delflandplein volgt op een onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren naar de verkeersveiligheid. Dit onderzoek bevestigt dat het Delflandplein een ingewikkelde en drukke rotonde is. Het is voor automobilisten lastig om het overzicht te houden en naderende fietsers op tijd te zien. Eenrichtingverkeer op de fietspaden maakt de verkeerssituatie eenvoudiger. Volgens het onderzoek halveert dat het aantal ongevallen. 

Oversteek

Het onderzoek laat zien dat niet alle fietsers straks het Delflandplein driekwart willen rondfietsen. Als er eenrichtingsverkeer is, kiezen zij voor andere routes. Zo zullen meer fietsers de oversteek over de Papsouwselaan bij de Mercuriusweg gaan gebruiken. Daarom maakt de gemeente ook deze oversteek verkeersveiliger.

Alternatieve route

Dagelijks rijden nu 12.000 fietsers over het Delflandplein. Minder fietsers kan zorgen voor een betere verkeersituatie. Daarom maakt de gemeente het voor fietsers uit Voorhof makkelijker om een alternatieve route te nemen. Er komt een directe aansluiting van de Vulcanusweg op het Mercuriuspad (in het verlengde van de Mercuriusweg). En de gemeente onderzoekt betere fietsdoorsteken van de Vulcanusweg naar Voorhof. Voor de lange termijn wil de gemeente een nieuwe oost-west fietsverbinding onder het spoor door tussen Voorhof en TU-Campus. Deze nieuwe fietsroute wordt een alternatief voor de route via het Delflandplein, waardoor er minder fietsers via het Delflandplein fietsen. 

De uitvoering op en rondom het Delflandplein staat gepland in de eerste helft van 2022. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden