<p>Eduard van Belle</p>

Eduard van Belle

(Foto: )
Delftenaar van de week

Eduard is teamleider ambulancezorg

Eduard van Belle (50) is teamleider ambulancezorg bij GGD Haaglanden. Hij is trots op zijn team dat dagelijks patiënten vervoert naar ziekenhuizen in de regio, of tegenwoordig soms zelfs naar plaatsen als Groningen: “We hebben een fantastisch team van 130 medewerkers, dat ondanks de heftige pieken in deze crisistijd nog steeds met veel passie en betrokkenheid hun werk doet. “

Door Jan van der Mast

Delft - Eduard herinnert zich nog goed dat een jaar geleden – 18 maart – de eerste melding binnenkwam, dat zijn collega’s een coronapatiënt onbeschermd hadden vervoerd: “Dat was schrikken. Medewerkers waren niet beschermd, omdat zij toen niet wisten dat deze patiënt positief getest werd op corona. Er was in die eerste periode echt schaarste in de persoonlijke beschermingsmiddelen en alcohol waar we de binnenkant van de ambulance moeten reinigen. We zijn toen het hele land doorgereisd om de materialen op te halen.”

Grote paraatheid

Terugblikkend op het afgelopen jaar memoreert Eduard de verschillende fases: “Tijdens de eerste golf viel de reguliere zorg bijna helemaal stil. We vervoerden toen voornamelijk mensen met corona. In de zomer werd de situatie wat stabieler en rustiger. Vanaf september, toen de tweede golf uitbrak, was het weer alle hens aan dek. De reguliere zorg ging door, maar er waren ook veel meer corona-patiënten.”

Er waren momenten dat er schaarste was aan ambulancepersoneel om aan de zorgvraag te kunnen voldoen. Eduard: ‘We hebben toen alle nevenactiviteiten als bijvoorbeeld scholing stopgezet, zodat er meer handen vrij kwamen. Ook is er een aparte MICU ambulance ingericht (Mobiel Intensive Care Unit) , dat vooral intensive care-patiënten vervoert. Met die maatregelen redden we het ‘t allemaal net.”

Emotionele momenten

Eduard werkt al sinds 1999 in de ambulancezorg. Sinds 2010 heeft hij een leidinggevende functie en geeft hij op afstand sturing aan zijn team, maar zorgt ervoor dat hij aanwezig is bij wisseling van de verschillende diensten. Jaarlijks rijdt hij nog tien dagen op de ambulance om voeling met het veld te houden. Hij weet heel goed welke hartverscheurende taferelen zijn medewerkers soms meemaken. Eduard: “Ja, door de aangescherpte maatregelen doen zich veel dilemma’s voor. Familieleden kunnen niet meerijden in de ambulance, omdat er dan niet genoeg afstand kan worden gehouden. Leg dat maar ‘ns uit in een emotionele situatie waarin een doodzieke vader of moeder wordt vervoerd.”

Hij vertelt over een dramatische situatie die zijn collega’s hebben meegemaakt, waarin de patiënt zo ernstig ziek was, dat de hele familie werd opgetrommeld om bij de open ambulancedeur afscheid te nemen van hun dierbare. Eduard: “We hebben met name veel oude mensen met corona zien overlijden, maar het komt ook voor dat jongeren er ernstig onder lijden. Soms hebben ze een half jaar na de besmetting nog ontzettend veel last.”

Waardering

De waardering voor het zorgpersoneel was groot in de eerste golf. Eduard: “We zijn toen flink in het zonnetje gezet. We kregen lekkere hapjes van restaurants, bloemen, chocoladerepen. Dat was hartverwarmend. Nu is het minder, mensen zijn de crisis ook zat, maar je voelt nog steeds de maatschappelijke waardering.”

Inmiddels zijn bijna alle medewerkers van de ambulancezorg gevaccineerd. Eduard heeft goede hoop dat het keerpunt nabij is: “Ja, de besmettingscijfers zijn nu weer hoog, maar ik hoop dat tegen de zomer de situatie rooskleuriger zal zijn. Dat wij in de zorg wat meer lucht krijgen èn dat we elkaar weer in een normale setting kunnen ontmoeten.”

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer verhalen over Delft leest u op de site.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten