<p>Wethouder Stephan Brandligt en iniitiatiefniemer Mick</p>

Wethouder Stephan Brandligt en iniitiatiefniemer Mick

(Foto: Lotty Sonnenberg)

Actie ‘Tegel eruit, plant erin’ groot succes

De kop is eraf. De Delfste deelname aan het NK Tegelwippen is gestart met de actie Tegel eruit, Plant erin op zaterdag 3 april in de wijk Vrijenban.

Delft - Al voor de start om 10 uur kwamen de eerste mensen met hun tegels langs die ze graag wilden inleveren zodat ze meer groen in de tuin kunnen realiseren. Wethouder Stephan Brandligt en initiatiefnemer en bewoner van de Bomenwijk Mick van der Steeg gaven het startsein van de actie waarbij bewoners een tegel mogen inruilen voor een gratis plantje. Hoewel 200 tegels het streven was, werden in totaal zaterdag ruim 500 tegels ingeleverd en daarmee zo’n 50 m2 groen toegevoegd. Een mooi eerste resultaat aldus De Klimaatmaat, organisator van de actie.

Jong en oud

De actie ‘Tegel eruit, plant erin’ is mede mogelijk gemaakt door tuincentrum Groenrijk ‘t Haantje en Klimaatkrachtig Delfland. “Heel leuk dat jullie deze actie doen!” was veel te horen. Verschillende mensen gaven aan het mooi te vinden dat de wijk weer wat groener en minder grijs gaat worden. Enkele nieuwe jonge Delftenaren die onlangs een huis hadden gekocht of gehuurd kwamen veel tegels langsbrengen, omdat ze planten en gras veel fijner vinden dan tegels. Maar ook een aantal oudere inwoners die met de fiets een paar stenen kwamen brengen, en zo hun bijdrage deden aan een groener en klimaatbestendiger Delft. Ook waren er mensen die er nu niet aan toe waren gekomen om hun tuin te onttegelen (bijvoorbeeld vanwege een verbouwing of omdat ze wat verder weg woonden en geen auto hebben), maar die doen graag mee bij een volgende actie. Al met al was het een geslaagde dag met veel leuke, positieve reacties, van jong en oud. “Dit smaakt naar meer!” aldus de organisatie.

Andere wijken

Een veelgestelde vraag was: “Komt de actie ook in andere wijken?” De Klimaatmaat gaat de actie zeker in andere wijken ook organiseren. Er is al veel animo uit andere wijken getoond. Wie deze actie ook met zijn buren, straat en wijk wil opzetten, kan een mail sturen naar contact@klimaatmaatdelft.nl. Ben je bezig met je achtertuin onttegelen, wil je een geveltuin aan (laten) leggen of op een andere manier meedoen, ook dan kun je meedoen. Lees er alles over op www.klimaatmaatdelft.nl/nk-tegelwippen.

NK-Tegelwippen

Tot en met 30 september gaat Nederland tegelwippen. De gemeente die de meeste tegels wipt, wint de gouden tegel. Iedereen in Delft kan meedoen door tegels in zijn of haar (gevel)tuin te vervangen door groen. Door meer groen kan het regenwater weer in de bodem zakken, wordt de temperatuur in de stad niet te hoog, want beton houdt warmte vast, en maken we de leefomgeving voor insecten, vogels en onszelf prettiger.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden