Foto: Indebuurt.nl/delft

Kenneth (13) begeleidde koeiendans

 Vioolspelen met 140 koeien die om je heen dansen is niet iets dat veel mensen ooit gedaan hebben. De 13-jarige Delftenaar Kenneth Johnsen deed het tijdens de koeiendans van het zuivelbedrijf Campina. 19 maart was de dag dat de koeien voor het eerst de wei weer in mochten, vanwege het begin van de lente. Kenneth: “Het was indrukwekkend om te zien. Ik wist niet eens dat koeien konden rennen.”

Door Jan van der Mast

Delft - Kenneth Johnsen woont in de Voorhof en speelt sinds twee jaar viool. Begin maart werd hij verrast door de vraag van het zuivelbedrijf om auditie te doen voor een filmpje, dat op de eerste lentedag zou worden opgenomen. Kenneth: “Ik kreeg twee weken de tijd om de compositie in te studeren en was ook vrij om het te arrangeren.”

140 koeien

Kenneth won de auditie en maakte een bijzondere dag mee: “Mijn moeder en ik gingen naar de Baarnse Hoeve. Daar kregen we een uitgebreide rondleiding. Bijzonder, er was die nacht ook een kalfje geboren.” Terwijl Kenneth in het weiland het opzwepende muziekje op zijn viool speelde, opende boer Koos de staldeuren en mochten 140 koeien voor het eerste sinds lange tijd naar buiten. Ze waren door het dolle heen en huppelden, renden en sprongen vrolijk door het weiland. Kenneth keek zijn ogen uit, maar speelde professioneel door: “Het was voor het eerst dat ik zo omringd was door koeien, maar ik was niet bang. Ik weet dat als je rustig blijft ze niks zullen doen.”

Altijd dol op muziek geweest

Het filmpje van de koeiendans staat op de Facebook-pagina van Campina en is inmiddels ruim 4000 maal geliked. Ook door veel mensen uit Baarn, die normaal gesproken door de boer worden uitgenodigd om het koeienspektakel bij te wonen, maar wat vanwege corona nu niet mogelijk was.

Kenneth zit in de brugklas van het Stanislascollege. Muziek is altijd belangrijk voor hem geweest: “Toen ik een baby was, speelde mijn moeder vaak klassieke muziek voor me. Ik heb altijd moeite met in slaap vallen, zelfs toen ik een baby was, dus daarom luister ik altijd muziek bij het slapen. Ik ben altijd dol op muziek geweest en luister het nu zo vaak als ik kan, ik mag zelfs op school mijn muziek aan hebben tijdens zelfstudie.”

Het moeilijkste instrument

Toen Kenneth 9 jaar was maakte hij kennis met een nieuw muziekgenre: vioolmuziek. Het was muziek die hem emotioneel raakte, en ook kalm maakte. Nadat hij een concert bijwoonde van zijn favoriete violist, was hij vastbesloten om viool te leren. Moeder Marissa dacht ‘Waarom nou het moeilijkste instrument’, maar Kenneth was vastbesloten. Hij begon bij de VAK en krijgt inmiddels privéles van Radboud Post. Dagelijks speelt hij anderhalf uur op zijn viool, maar in de weekends en tijdens vakanties is dat het dubbele. Kenneth: “Viool leren spelen heeft me discipline en doorzettingsvermogen bijgebracht. In begin is het moeilijk, maar na een poosje wanneer het als echte muziek begint te klinken, dan wil je gewoon verder en verder gaan. Het is een beetje als gamen.”

Wereldburger in Delft

Kenneth, met Nederlands, Deens en Peruaans bloed in zijn aderen, voelt zich als wereldburger thuis in Delft en geniet van de rustig woonomgeving in het Voorhof: “Het is hier heerlijk stil.” Zijn plannen voor de toekomst liggen vast: “Iedereen denkt dat ik naar het conservatorium wil, maar ik wil na het Stanislas een ICT-opleiding volgen. Ik volg nu ook programmeerlessen. Dat is ook erg leuk om te doen.”

Hier kun je Kenneth en de uitbundige koeien op hun eerste lentedag zien. 

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Indebuurt.nl/delft

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden