Foto:

Kunstwerk Groeten uit Delft overhandigd aan Gemeente Delft

Voorafgaand aan een commissievergadering van het EFB (Economie, Financien en Bestuur) op donderdag 8 april overhandigde beeldend kunstenaar René Jacobs namens de Cultuurtafel Delft het kunstwerk “Groeten uit Delft” aan gemeenteraadslid Ineke van Geenen van het CDA. De cultuurtafel wil hiermee aandacht vragen voor de naderende bezuinigingen op de culturele sector en evenementen. 

Het kunstwerk is een reusachtige toeristische ansichtkaart met de tekst “Groeten uit Delft”. De ene zijde toont een utopische kant van Delft, met een brede en boeiende variëteit aan culturele instellingen en evenementen die van Delft zo’n prettige stad maken om in te ondernemen en wonen. Als de kaart omgedraaid wordt zien we een volledig andere kant van Delft: de Dystopie. Alle culturele instellingen en evenementen zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor leegstand, verschraling en verloedering. Zo is Theater de Veste veranderd in een filiaal van de Action, de Fringe container is een leegstaande snackbar geworden, Museum Paul Tetar van Elven wordt omgebouwd tot een appartementencomplex, Museum het Prinsenhof is een döner kebab zaak geworden, Filmhuis Lumen staat net als 38CC te huur, Lijm en cultuur dreigt tegen de vlakte te worden gegooid, Galerie ART Jacobs is een bordeel geworden, Het Vermeercentrum is omgetoverd in een Mac Donalds, DOK in een parkeergarage, het Rietveld theater en het Prinsenkwartier hebben plaats gemaakt voor filialen van respectievelijk de Lidl en een Wibra. Met het schetsen van een utopie en dystopie in één en hetzelfde kunstwerk lijkt de kunstenaar aan de Gemeente Delft te willen vragen welk toekomstbeeld zij voor ogen hebben. 

De culturele sector en evenementen dreigen keihard geraakt te worden door de naderende bezuinigingen nadat zij, volgens deze sector, al eerder in 2012 onevenredig getroffen werden. Vele instellingen en evenementen zijn sindsdien verdwenen. De sector betoogt dat zij juist een cruciale rol kunnen spelen in het herstellen van de bezoekers economie maar daarvoor wel minimale subsidie middelen nodig hebben om te kunnen overleven. Bovendien zorgt zij in deze tijd voor de zo nodige verbinding in de stad. Met het kunstwerk “Groeten uit Delft” vraagt de Cultuurtafel Delft, waarin vrijwel de volledige culturele sector zich verzameld heeft, aandacht voor deze penibele situatie en doet een beroep op de Gemeente om deze bezuinigingen te heroverwegen. Het kunstwerk zal enige tijd in het Stadhuis te zien blijven in de hoop dat het de Gemeente tot nadenken aanzet. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden