<p>Tijn Noordenbos</p>

Tijn Noordenbos

(Foto: Viona de Jong)

Moederdag

Het is weer bijna zover, we mogen iets liefs voor onze moeder doen. Je vraagt je af waar komt zo’n dag nou toch vandaan. Ik ben eens gaan zoeken en nu blijkt dat ze al in de oudheid een Moederdag hadden, wel in een andere vorm dan nu. De echte Moederdag die wij kennen ontstond aan het begin van de vorige eeuw in Amerika.

Natuurlijk Amerika want daar vandaan waaien regelmatig dit soort nieuwigheden hierheen. Waarom daar nu een Moederdag ontstond zou ik niet weten. Misschien was er een president die erg onder de plak van zijn moeder zat en door zijn moeder gedwongen werd om regelmatig een bloemetje of een doos bonbons langs te komen brengen? Dan kreeg hij gelijk te horen dat hij een ander overhemd moest kopen en eens naar de kapper gaan. Zijn vrouw was natuurlijk lang niet zo goed als zijn moeder. Een klassieker.

En zo kregen wij dan ook een moederdag. Op elke lagere school werd de dagen ervoor natuurlijk druk geknutseld om voor de liefste moeder, iets moois in elkaar te fröbelen. Moeder natuurlijk heel erg blij en vader had dit keer het ontbijt verzorgd. Aangebrande croissants, zure jus en de kopjes vielen van het dienblad. Tegenwoordig is het heel wat lastiger met al die andere gezinsconstructies. Kinderen hebben tegenwoordig, 2 moeders, of 2 vaders of helemaal geen moeder. Ja wat moet je dan doen als kind? De luizenmoeder op tv had daar een mooi verhaal over.

Maar eigenlijk bleek al snel dat Moederdag meer ondernemersdag geworden is. De commercie hapt er gretig op toe. Al weken van tevoren krijgen we te horen wat we allemaal aan moeder kunnen geven. En dat gaat van een simpel bosje benzinepomp bloemen tot hele keuken apparaten. Onder het motto, als we moeder zoiets geven blijft ze misschien lekker in de keuken. Moederdag en het glazen plafond is wel een interessante combi, daar moeten we eens onderzoek naar doen.

Eigenlijk moeten we deze dag eens anders gaan bekijken ,even weg van al die zinloze prullaria die de volgende maand toch weer in de kringloopwinkel verdwijnen. Het meest kenmerkende van Moederdag is dat het om de moeder gaat. En een moeder is een vrouw die een kind gebaard heeft. Dit is op zich al iets waar we bij stil mogen staan, want ik begrijp, ik heb zelf natuurlijk geen ervaring ,dat dit een heel heftige toestand is. En dan heeft de moeder ook nog eens 9 maanden het kind gedragen. Ook geen kleinigheid. Daar mogen we wel eens met respect naar kijken en dan is het wat simpel om met een cadeautje aan te komen. Want het moederschap houdt ook in dat er een nieuw leven op de wereld komt. We hebben het allemaal meegemaakt, we komen uit een moeder. Die vader heeft daar niet zo gek veel aan toe te voegen. En wij moeten dus net zoals die moeder het nieuwe leven met respect benaderen. Elk leven is heel belangrijk. Elke keer als er een mens gepest, vernederd, beschadigd of gedood wordt is dat een minachting naar de moeder van dat mens. Dus sta gewoon even stil op Moederdag bij het leven. Nou dat was een stevig verhaal, ik moet hier ook nog aan werken. Even vragen aan moeder de vrouw wat we vanavond eten.

Overdenking van Tijn

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden