<p>Kunstenaar Teun in zijn atelier</p>

Kunstenaar Teun in zijn atelier

(Foto: Indebuurt.nl/delft)

Binnenkijken bij kunstenaar Teun

Beeldend kunstenaar Teun van Staveren (1951) woont op de Nieuwe Plantage 48. Zijn huis fungeert als atelier en expositieruimte. Wat het extra bijzonder maakt is dat dit het huis is waar Hugo Tutein Nolthenius heeft gewoond. Hij was directeur van Calvé (voorheen N.O.F.), maar vooral een gepassioneerd kunstverzamelaar. In de keuken wijst Teun op de plek waar vroeger de Aardappeleters van Van Gogh heeft gehangen.

Door Jan van der Mast

Delft - Toen Teun in 1994 samen met vrienden het pand kocht, wist hij niets van de bijzondere geschiedenis van het huis. Alle aandacht ging uit naar de renovatie van het pand. Teun: “We kochten het van de Chinese ambassade. Er hadden 48 Chinese postdoctorale studenten in gewoond.”

Verbouwen

Na een jaar energiek verbouwen werd het pand verdeeld in drie onafhankelijke appartementen. Toen was de tuin aan de beurt. Stapje voor stapje kwam Teun erachter dat dit de tuin was die Tutein Nolthenius in 1911 door de bekende landschapsarchitect Springer had laten aanleggen: “Het was een Italiaanse tuin met kassen, een rosarium, een tuinhuis en een colonnade met zuilen, die grensde tot aan het Kalverbos.” Twintig jaar later liet de gemeente Delft echter de Trambrug er dwars doorheen kruisen en bleef van de anderhalve hectare groen het stuk grond over wat we nu de Wallertuin noemen. Aan de noordzijde van de Trambrug resteert nu nog een parkje, dat Tutein Noltheniuspark heet èn waar eeuwenoude sequoia’s staan.

Herstel van de tuin

Bij de restauratie van de tuin – de vorige bewoners hadden hem volledig betegeld – stuitte Teun op restanten van de oude tuinaanleg zoals het metselwerk van een vijver. Als een archeoloog wist hij de vijver bloot te leggen. Teun: “Tutein heeft hier een romantische plek gecreëerd. ‘Van weiland tot tuin’ staat er op een marmeren gedenksteen uit 1911. Alle bewoners na hem hebben het totaal verwaarloosd en zelfs zodanig dat we vergeten waren hoe het er ooit uit zag. Gelukkig hebben wij dit kunnen herstellen. Misschien moeten we dit jaar weer ‘ns met de Open Monumentendagen en Open Tuinendagen meedoen. Dan kunnen meer Delftenaren er van genieten.”

Architectuur en Restauratie

Teun groeide op in Wageningen en was als kind al gefascineerd door kunst en archeologie, maar ging na het gymnasium in Delft architectuur studeren. Na een paar jaar ging hij de restauratieopleiding erbij doen en was in 1977 de eerste die afstudeerde met diploma’s Architectuur en Restauratie. Hij ging werken voor een architectenbureau, maar kreeg weerzin tegen de grootschalige bouwwereld: “Ik besloot voor mijzelf te beginnen. Vooral verbouwingen.” Dat leverde het persoonlijke contact met opdrachtgevers op, dat hij al die jaren had gemist. Een van hen vroeg of Teun het plafond wilde beschilderen. Dat beviel zo goed, dat hij opdrachten kreeg om plafonds en muren van landhuizen aan de Vecht of Amsterdamse grachtenpanden te beschilderen.

Schilderijen

In 2000 kreeg Teun de wens om zijn eigen tentoonstellingen te maken. Vol overgave stortte hij zich op het schilderen. In vier jaar tijd maakte hij zo’n vijftig schilderijen. De enorme productie van deze jaren liet hij in 2004 zien in zijn eigen huis. Honderden vrienden en bekenden komen langs. Het Museum van Oudheden in Leiden is onder de indruk van deze Baalbek-schilderijen en ook de andere panelen, en vraagt Teun of ze die mogen exposeren in samenhang met hun archeologische objecten.

In 2008 herhaalt Teun deze actie, maar dat eist zijn tol. Een eigen tentoonstelling organiseren is zwaar. Teun: “Je bent niet alleen kunstenaar, maar ook gastheer en galeriehouder. Terwijl je je met een wijntje onderhoudt met je vrienden, wordt er aan je mouw getrokken met de vraag hoeveel dat beeld kost. Afijn, tegenwoordig ben ik vooral bezig met maken. Dan zie ik in mijn agenda dat ik geen afspraken heb en dus lekker met mijn beelden, schilderijen en tekeningen in de weer kan. Dat maakt me gelukkig.”

Dit artikel komt van indebuurt.nl/delft. Meer inspirerende verhalen over Delft lezen? Ga dan naar de site.

Indebuurt.nl/delft

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden