Foto:

Van tulpenveld naar mijnenveld?

Dit weekend lijkt het tulpenveld aan de Martinus Nijhofflaan veranderd in een mijnenveld, zoals te zien op bijgaande foto. Na een oproep in deze krant zijn honderden mensen gewapend met schop en emmer langs geweest om te ‘schatgraven’. Er waren voldoende bollen voor iedereen maar je moest ze nog wel even vinden, en dat was niet overal even makkelijk. De bollen zaten diep en tussen puin.

Er bleken eerst veel mensen te komen om te plukken, de bollen lieten ze zitten. Sommigen vertrokken met boodschappentassen vol in opdracht van buren en familie. Stichting Delftbloeit had in verband met Corona geen plukdagen uitgeschreven maar nauwkeurige lezers hadden de graafoproep in deze krant ‘ruim geïnterpreteerd’.

Wat overbleef voor de gravers was een groot veld met tulpbladeren, dus bollen op kleur eruit graven was er niet meer bij. Voor de meeste bollengravers wordt het een verrassing welke kleuren volgend jaar boven komen. Daaraan vooraf komt eerst nog een proces van drogen en pellen. Iedereen kreeg van stichting Delftbloeit een flyer met instructie (die ook te vinden is op haar website).

Het was een vrolijk aanzicht met vragende blikken van mensen die langsliepen en van niks wisten. De gravers vertrokken allemaal dankbaar. Delftbloeit heeft met haar actie veel mensen blij gemaakt en wellicht zullen nog meer Delftenaren volgend jaar genieten als overal in de stad tulpenkopjes opduiken. Afgaande op de gesprekken met de bollenveroveraars zullen tulpen hun kopjes laten zien vanaf de hoogste randen van de Buitenhofflats tot onder de bomen op de Oude Delft.

Voor de stichting DelftBloeit was het hoogstwaarschijnlijk een afscheidspresentje voor vier achtereenvolgende jaren van tulpenvelden in Delft. De geschikte tijdelijk braakliggende velden in Delft worden schaars. De stichting gaat haar taak daarom geleidelijk verleggen naar kleinschaligere vergroening. Op dat gebied is in Delft nog veel te doen. Voor tips of reacties kunt u zich wenden tot info@delftbloeit.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden