Jan van der Tempel (Netherlands), nominated for the European Inventor Award 2021 in the category Industry
Jan van der Tempel (Netherlands), nominated for the European Inventor Award 2021 in the category Industry (Foto: HEINZ TROLL)

Delftse ingenieur en uitvinder Jan van der Tempel finalist Europese Innovatieprijs

De Nederlandse ingenieur, uitvinder en ondernemer Jan van der Tempel is genomineerd voor de European Inventor Award 2021. Hij is een van de finalisten in de categorie Industrie. Dat maakte het Europees Octrooibureau (EOB) vandaag bekend. Van der Tempel ontwikkelde een stabiele loopplank voor het overzetten van mensen en goederen tussen schepen en offshore constructies waardoor de veiligheid op volle zee wordt verhoogd.

Van der Tempel commercialiseerde zijn uitvinding door het oprichten van een universitaire spin-off die is uitgegroeid tot een bedrijf dat het toegangssysteem en aanverwante diensten  over de hele wereld exploiteert. Vandaag de dag worden meer dan 65 van dit type systemen wereldwijd ingezet en heeft het systeem met succes meer dan zes miljoen offshore werknemers en 17 miljoen kilo lading overgezet.

Octrooi zorgt voor bescherming
iNa het succes van het prototype dat hij aan de TU Delft ontwikkelde vroeg Van der Tempel octrooi aan om zijn uitvinding te beschermen. In 2012 verkreeg hij een eerste Europees octrooi en in 2014 een tweede. “Onze oplossing is de enige met cilinders die in zes richtingen werken en met slechts milliseconden vertraging een volledig stationair punt bereiken”, zegt Van der Tempel. “Het octrooi zorgde voor de bescherming van dat concept, wat ons als bedrijf een enorm voordeel op de markt gaf ten opzichte van concurrenten. Het heeft ons in staat gesteld om te groeien, het vertrouwen van klanten te winnen en ons bedrijf te maken tot wat het nu is.”

Van universitaire spin-off tot marktleider
Aanvankelijk was Van der Tempel alleen van plan om de technologie te ontwikkelen en vervolgens een bedrijf te zoeken om het systeem te bouwen en te gebruiken. Omdat het niet lukte een partij te vinden die geïnteresseerd of in staat was om het commerciële potentieel volledig te begrijpen, besloot hij uiteindelijk via de TU Delft zijn eigen bedrijf te starten. In 2007 werd Ampelmann Operations opgericht, dat in iets minder dan tien jaar tijd een belangrijke wereldwijde speler op de markt van offshore toegang is geworden. Aangezien een groot deel van de ontwikkeling binnen de TU Delft plaatsvond, vereiste het opschalen van de uitvinding relatief lage kapitaaluitgaven. Leningen van de Nederlandse overheid werden veiliggesteld, maar grote externe investeringen waren niet nodig. “Ampelmann wist vrijwel direct een eigen cashflow te genereren, waardoor het bedrijf snel groeide en in de eerste zes jaar elk jaar verdubbelde”, zegt Van der Tempel. Vandaag de dag exploiteert zijn bedrijf wereldwijd meer dan 65 offshore toegangssystemen. Tot op heden heeft de Ampelmann met succes meer dan zes miljoen offshore werknemers en 17 miljoen kilo lading wereldwijd overgedragen.

Sterke groei verwacht in offshore windsector
Hoewel de meeste projecten van Ampelmann Operations in de olie- en gasindustrie plaatsvinden, heeft het bedrijf ook een sterke staat van dienst op het gebied van offshore wind, een sector die naar verwachting tot 2050 aanzienlijk zal groeien. De exploitatie- en onderhoudskosten van offshore windturbines vormen de belangrijkste uitgaven voor bedrijven in deze sector, met inbegrip van omzetverlies als gevolg van vertragingen en problemen bij reparatie. De Ampelmann kan deze kosten verlagen. Met de toenemende wereldwijde markt voor offshore windexpoitatie en onderhoud (verwachte groei van 17% en omzet van EUR 11 miljard in 2028), verkeert Ampelmann Operations in een goede positie om te profiteren van de verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen.

Publiek kan meestemmen voor Populariteitsprijs
De prijs wordt door een deskundige jury toegekend in vijf categorieën (industrie, onderzoek, MKB, niet-EOB-landen en levenslange prestaties). Daarnaast selecteert het publiek de winnaar van de Populariteitsprijs uit de 15 finalistenvia online stemmen

De winnaars van de 2021-editie van de jaarlijkse innovatieprijs van het EOB worden op 17 juni om 19.00 uur bekendgemaakt voor een wereldwijd publiek tijdens een openbare digitale ceremonie.


Over de uitvinder

Jan van der Tempel is in 1974 in Nederland geboren en promoveerde op het ontwerp van draagconstructies voor offshore windturbines aan de TU Delft. In 2007 richtte hij Ampelmann Operations B.V. op en is vanaf dag één ceo van het bedrijf. In 2015-2017 trad hij tijdelijk terug om De Oude Bibliotheek Academie (DOB Academie) te beginnen, die offshore energie-onderwijs voor professionals aanbiedt en DOT, een start-up die baanbrekende nieuwe offshore windturbinetechnologie ontwikkelt. In 2018 werd Van der Tempel benoemd tot erelid van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) als erkenning voor zijn nationale en internationale bijdragen aan de offshore industrie.

Over de European Inventor Award
De European Inventor Award is een van Europa’s meest prestigieuze innovatieprijzen. Het werd in 2006 gelanceerd door het EOB en eert individuele uitvinders en teams van uitvinders wier baanbrekende uitvindingen antwoorden bieden op enkele van de grootste uitdagingen van onze tijd. De finalisten en winnaars worden geselecteerd door een onafhankelijke jury bestaande uit internationale autoriteiten uit het bedrijfsleven, de politiek,  wetenschap, academische wereld en onderzoek die de voorstellen onderzoeken op hun bijdrage aan technische vooruitgang, sociale ontwikkeling, economische welvaart en het scheppen van banen in Europa.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden