Foto:

Eerstejaars en pandemie

Gastcolumn

Toen ik had besloten om in Delft ‘Mechanical Engineering’ (ook wel Werktuigbouwkunde) te gaan studeren begon ik aan een spannende en gehaaste zoektocht naar een kamer. Na het sturen van veel berichten en het krijgen van weinig reacties, is het toch gelukt. Een huis aan de JVB (de Jacoba van Beierenlaan) had mij gekozen uit een grote groep kanshebbers. Ik was een nieuwe bewoner van Delft en zo begon een nieuw hoofdstuk in mijn leven; op kamers gaan.

Wonen op jezelf is wennen, dat is logisch. Wassen, strijken, eten kopen, genoeg studeren en bijvoorbeeld de verwarming uit doen als je weg gaat, dat doe je nu zelf. Alleen met corona zijn er toch extra problemen die tot het licht komen. Wat toch het meeste opviel is het contact met de stad, ikzelf kom namelijk uit Groningen en Delft verschilt daar toch wel van. Hoe krijg je nou een band met een stad die je alleen nog maar in een ‘lockdown’ hebt gezien?

“Je weet niet eens hoe lang iemand is”

Mijn eerste oplossing is rondwandelen en kijken waar je terecht komt. Want Delft heeft heel wat leuke straten, hofjes en perkjes. Zo kwam ik langs het ‘Klaeuwshofje’, ‘Hofje van Pauw’ en kan ik heerlijk genieten van struinen langs de Schie. Iedere dag loop ik een uurtje door Delft heen, klinkt wel ietwat oubollig, vind je niet? Hoe dan ook, het voelt echt al als mijn thuis, nu ik de weg goed ken.

Daarnaast is het hebben van contacten een belangrijk gegeven. Ja je hebt je huis, dat zijn er al 15. Maar die zie je elke dag en je wilt toch wel echt vrienden maken buiten je huis om. Ik had daarbij het geluk dat ik bij de roeivereniging ‘D.S.R.V. Laga’ was ingeloot en daar een hele leuke ploeg heb gevonden. Mijn studiegenoten, die zag ik alleen via een scherm, je weet niet eens hoe lang iemand is… Toch komt daar door de maatregelen nu ook versoepeling in.

Normaal zou ik ook mensen op feestjes ontmoeten en zo mijn netwerk vergroten. Dat is nu wel even anders, ik ken veel huizen met strenge regels en feestjes die zijn er bijna niet. Wel zijn er veel initiatieven op veilig feesten, zo hebben wij al twee stille disco’s gehad op de JVB waarbij iedereen vanaf zijn of haar eigen balkon veilig kon feesten.

Dat laatste kenmerkt naar mijn mening de mensen in Delft, het onderste uit de kan halen en positief blijven. Dit geeft houvast en zorgt ervoor dat ik mijn plek als eerstejaars gevonden heb.

Sil Bosch, Eerstejaars Mechanical Engineering aan de TU Delft

Regelmatig plaatst de Delftse Post een gastcolum, deze week geeft Sil Bosch een kijkje in het leven van een eerstejaars student tijdens een pandemie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden